Як без досвіду створити равликову ферму: підприємиця з Закарпаття у проєкті "Діло буде"

Ольга Баумкетнер — підприємиця з Закарпаття, яка протягом 10 років займалася юридичною діяльністю, але в 2022-му вирішила здійснити мрію захисника України та свого свекра і заснувати равликову ферму.

У дев'ятому випуску проєкту "Діло буде" розповідається, як Ольга без досвіду створила бізнес із вирощування равликів та успішно масштабувала його у 2,5 рази у розпал війни. На початку повномасштабного вторгнення жінка прийняла біженців із півдня України в будинку, який її свекр будував протягом багатьох років.

Равликова ферма — мрія загиблого на війні свекра

33 річна Ольга Баумкетнер ніколи не займалася агробізнесом і сільським господарством. Жінка працювала адвокаткою. Ідея розведення равликів належить її свекру, який протягом двох років досліджував цих молюсків. Однак повномасштабне вторгнення Росії зруйнувало плани. У свої 56 років свекр став на захист батьківщини разом із молодшим сином Ольги. Жінка вирішила здійснити його мрію і таки створити равликову ферму. Стартовий капітал становив 10 000 євро.

19 червня 2022 року Ольга висадила перших равликів на спеціально обладнане поле площею 50 соток. Свекр так і не побачив ферму на власні очі. Восени 2022 року чоловіка не стало. Він отримав контузію під час одного з обстрілів і помер в реанімації від крововиливу в мозок.

Як виглядає і працює равликова ферма

Равлики обожнюють воду, каже Ольга Баумкетнер. Чим більше дощів, тим для них краще. Тому по всій території поля розміщені оприскувачі. Равликі вже звикли, що якщо їх поливають, то значить скоро погодують. Їдять ці молюски комбікорм та перко — трава-гібрид капусти і реп'яха. Крейда в складі корму забезпечує міцний і твердий панцир. Годують равликів раз на день.

Збирають із дощок равликів совком. Вони діляться на три сорти, найкращий з яких — перший. Найякісніші характеризуються розміром 4 см і правильно завернутим панцирем. Найбільше равликів закуповує Іспанія. 3 євро коштує 1 кг першого сорту равликів, 2 євро — другий сорт, 1 євро — мальки. За перший сезон Ольга заробила 13 000 євро.

2023 року на фермі з'явилися екскурсії та відбулося розширення. Фінансово з цим допоміг грант від Українського ветеранського фонду. Організація дає експертну оцінку:

  • кошторису проєкту
  • бізнес-плану
  • самої ідеї

На фермі працює шеф-кухар Катерина. Дівчина родом з Бердянська. Вона готує для відвідувачів равликів за різними рецептами.

Допомога ЗСУ та переселенцям

Окрім равликової ферми у Ольги Баумкетнер є шелтер для переселенців. У жінки був величезний чотирьохповерховий будинок, який її свекр будував протягом 13 років. Його облаштували для розміщення переселенців.

"Ми навіть ревнували до цього будинку, бо масу зусиль, часу, здоров'я і років життя він вклав у цей будинок. Він дуже хотів цей будинок для своїх синів", — розповідає жінка.

Облаштувати недобудований "замок" для переселенців вирішили тоді, коли зрозуміли, що війна надовго, а приймати переселенців у власному житлі вже не було місця. Всередині будинок був пустим, тож спочатку усі власні кошти родина вкладала в його облаштування. З закупівлею деяких меблів допомагали волонтери і благодійні організації. Одного разу Ольга прихистила у цьому домі одночасно 40 дітей з Луганщини. Більшість сімей-переселенців залишаються надовго — на 7-9 місяців. Постійно проживають дев'ятеро осіб.

Також Ольга допомагає ЗСУ та закуповує за кордоном військове спорядження: турнікети, тепловізори, автівки. Волонтерський хаб жінка організувала ще в 2014 році. Також у неї є невеликий ресторан, працівники якого вирішили всі чайові донатити на допомогу Збройним силам.

5 кроків побудови успішного бізнесу

  1. Ідея
  2. Цільова аудиторія
  3. Локація для бізнесу
  4. Бути готовим до успіху
  5. Команда

Підприємиця бажає тим, хто готовий до відкриття власної справи, робити це, незважаючи на війну в країні. Не має часу і сенсу боятися, вважає Ольга.

Випуски "Діло буде":

Прямий ефір