Я наїхав на міну і більше нічого не бачив, — волонтер Костянтин Гудаускас про те, як отримав контузію

Костянтин Гудаускас. Фото: kanaldіm.tv

Волонтер і правозахисник Костянтин Гудаускас — громадянин Казахстану з литовським та українським корінням. Через активну громадянську позицію та протести проти фальсифікації виборів президента в Казахстані він зазнав переслідувань на батьківщині, тож переїхав до України і отримав тут політичний притулок. У програмі "Точка опори" він розповів про те, як наїхав на ворожу міну і отримав контузію, коли займався евакуацією бучанців.

Біда трапилася 27 лютого 2022 року, коли Костянтин Гудаускас здійснював свою другу евакуацію — вивозив багатодітну кримськотатарську сім'ю. Віз до себе додому, бо більше було нікуди. Наступного ранку вони вже опинилися в окупації, на виїздах з Бучі з'явилися російські блокпости. Евакуйованих Костянтин таки зміг підвезти на Житомирську трасу і передати іншим волонтерам, а сам поїхав назад.

"Я віддав родину цим людям у Капітанівці. Подумавши, що для мене ніякої загрози нема і поїхав дорогою додому. Це трапилося якраз навпроти пам'ятника Петру і Павлу. Я наїхав на міну і більше нічого не бачив", — згадує він.

Ім'я свого рятівника Костянтин Гудаускас тримає в секреті, але він був льотчиком. 

"Є одна людина, яку я називаю хрещеним батьком. Він мене і врятував. Це колишній льотчик. Якийсь час я пробув у нього вдома, він мене лікував. У мене була контузія", — розповів волонтер.

Повна версія інтерв'ю: Про порятунок людей з окупації та перемовини з росіянами: волонтер і правозахисник з Казахстану Костянтин Гудаускас у "Точці опори"

Нагадаємо, Костянтин Гудаускас — волонтер, правозахисник, громадянин Казахстану з литовським та українським корінням. Через активну громадянську позицію та протести проти фальсифікації виборів президента в Казахстані зазнав переслідувань на батьківщині. У 2019 році переїхав жити в Україну та отримав тут політичний притулок. У лютому та березні 2022 року, ризикуючи життям, врятував понад 200 людей з окупованих російськими військами міст та сіл на Київщині. Став прототипом головного героя фільму "Буча". Співзасновник благодійного фонду Bucha Help. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір