Борець, політик і джентльмен: олімпійський чемпіон Жан Беленюк розповів про тренування, цілі та благодійні аукціони

Жан Беленюк. Скриншот: kanaldim.tv

Людина мети, наполегливості, розвитку та особливої сили волі — це мало прояви у тій частині життя Жана Беленюка, що віддана спорту. Це допомогло сягнути вершин кар'єри борця греко-римського стилю, стати чемпіоном світу й виграти омріяне "золото" Олімпійських Ігор. Такі риси особистості вплинули й на вибір поза спортом і допомогли стати на шлях політика. У програмі "Коло спорту" на телеканалі "Дім" Жан Беленюк поділився, ким насправді йому бути до душі: спортсменом, парламентарем, переможцем чи лідером думок.

Жан Беленюк має великий досвід переконливих перемог — на килимі для греко-римської боротьби, у кар'єрі політика, в суспільних дискусіях. Сам олімпійський чемпіон, народний депутат і лідер думок вважає вихователем своїх успіхів саме спорт. 

"Намагаюсь хоча б годинку-півтори виділяти для фізичної підготовки. Чинний спортсмен ти чи ні, а спорт у житті вже назавжди. Аби добре себе почувати і бути більш-менш в тонусі, потрібно приділяти увагу фізичній формі", — каже він.

У 2021 році Беленюк здобув "золото" токійської Олімпіади. Українець досяг своєї мрії, яку зберіг та підсилив після несправедливої поразки у фінальній сутичці на Іграх у Ріо-де-Жанейро. Спортивні амбіції Жана не вичерпалися. У планах — олімпійський "золотий" дубль. 

"Відчуваю себе прекрасно і гадаю, що це реально. Головне — все правильно зробити. Конкуренція у нашій ваговій категорії шалена. З'явилося багато нових людей, підросли. Однак все можливо. Треба лише підвестися і повірити у свої можливості", — вважає борець.

Атмосферу здорової конкуренції на килимі серйозно псує нездорове ставлення спортивних функціонерів, які вирішили допустити росіян та білорусів до міжнародних змагань із боротьби. 

"Зараз щось прогнозувати складно. Взагалі, я планував виступити на відбірковому ліцензійному чемпіонаті світу у вересні, але наразі невідомо, чи будемо ми там брати участь чи ні. Головне, щоб наші амбіції співпадали з нашими можливостями", — каже Жан.

Беленюк — винахідливий у пошуку можливостей допомогти рідній країні. Нещодавно він продав на аукціоні годинник з ексклюзивним дизайном власного авторства. Виручені з продажу 120 000 гривень Жан передав платформі United24, яка збирає кошти на допомогу Україні в усьому світі. 

"Нещодавно в Києві відбувся благодійний вечір, в рамках якого також відбувся аукціон. В якості свого лоту я виставив власний годинник. За нього заплатили 50 000 гривень. Вони підуть на відновлення спортивного залу в Ірпені", — розповів Беленюк.

Зараз життя чемпіона і політика можна цілком вважати спортивним. До Олімпіади у Парижі менше півтора року. На момент її початку Жану буде 33 роки — вік, що підсумовує досягнуте і надає силу для боротьби, в якій Беленюк вміє перемагати.

Більше спортивних новин:

Прямий ефір