Є завдання відвести протестну активність до соцмереж, — експерт про закриття незалежних ЗМІ в Росії (ВІДЕО)

Семён Новопрудский. Фото: svoboda.org

Через те, що незалежні ЗМІ в Росії відтепер повинні додавати до своєї назви визначення "іноземний агент", вони опинилися у вкрай хиткому становищі, низка видань уже оголосили про самоліквідацію. Про це у програмі "На самом деле: Россия" телеканалу "Дом" розповів російський публіцист Семен Новопрудський.

На думку публіциста, засоби масової інформації не можуть дистанціюватися від впливу політичної системи, навіть якщо йдеться не про політичні видання.

"ЗМІ не можуть існувати окремо від політичної системи. Якщо подивитися на ЗМІ, останнім часом закриті в Росії, то частина з них — взагалі не політичні. Закриття видання Vtimes — це випадок, коли відбулося, об'єктивно кажучи, економічне удушення неполітичного ЗМІ", — зазначає Новопрудський.

Тим часом, він вважає, що те, що відбувається з незалежними ЗМІ у Росії — це "наслідок загальних процесів".

"Немає завдання спеціально саме зі ЗМІ так вчинити. Очевидно, є завдання розчистити політичне поле. Є завдання позбутися політиків. І є завдання відвести медійну протестну активність до соцмереж", — вважає Новопрудський.

Публіцист доповнив, що найвразливіше місце ЗМІ, визнаних "іноземними агентами", — фінансова неспроможність, цим і користується російська влада.

"Проблема всіх ЗМІ, які стали інагентами, — економічна. Їм не дають рекламу, а вони живуть на рекламі. У них немає великих інвесторів. Спеціально завдання не ставиться: "Давайте ми їх знищимо", а створюється ситуація, за якої не даватимуть рекламу, а без реклами вони не зможуть розвиватися", — наголосив він.

Новопрудський зазначив, що діяльність у соціальних мережах також може бути небезпечною, проте повністю перекрити доступ росіян до інтернету Кремль теж не може.

"Тепер у Росії людина може бути визнаною іноземним агентом, навіть якщо вона є приватною особою. Але повністю перекрити інтернет, як показує приклад Китаю, неможливо. Хоча якраз китайський досвід регулювання інтернету неодноразово обговорювався в Росії, і вважався еталонним", — уточнив Новопрудський.

Він доповнив, що носії незалежних точок зору в Росії мають мало варіантів вибору діяльності — в основному, це блогерство в соціальних мережах.

"Важливо (для влади, — ред.), щоб ці люди "жили", в кращому випадку, в YouTube. Це максимум, так би мовити, що дозволено. Або — як приватні особи, які висловлюють приватні точки зору, в приватних акаунтах соцмереж", — резюмував публіцист.

Нагадаємо, на тлі переслідувань російських опозиціонерів у країні почали закриватися незалежні засоби масової інформації. Так, про самоліквідацію видання Vtimes, яке трохи більше року тому заснували колишні журналісти газети "Ведомости" — причиною стало рішення Міністерства юстиції Росії визнати Vtimes ЗМІ — іноземним агентом. Закрився і новинний портал Newsru.com, який працював у Росії протягом 21 року. Пояснюючи своє рішення, редакція заявила, що причини економічного характеру, але викликані політичною ситуацією в країні.

Прямий ефір