Реформи та допомога: чим займатиметься у вигнанні, розповів російський опозиціонер Гудков

Дмитро Гудков. Фото: rferl.org

Російський опозиційний політик Дмитро Гудков, видворений із країни, має намір продовжувати діяльність, зокрема — готувати пакет реформ російського законодавства. Про це політик, який зараз перебуває в Україні, заявив у програмі "На самом деле: Россия" телеканалу "Дом".

Він наголосив, що вимушено покинув Росію з міркувань безпеки, оскільки не бачив інших можливостей залишитися в країні та продовжити боротьбу з путінським режимом.

"Розумієте, в країні ти нічого не зможеш зробити, якщо тебе посадять. Ти навіть не зможеш поспілкуватися зі своїми родичами. У кращому випадку, до тебе приходитиме адвокат. Ти не можеш користуватися інтернетом. Ти не можеш працювати в соціальних мережах", — перелічив Гудков.

Опозиціонер доповнив, що не розраховував на вплив можливих протестів на російську владу в разі його засудження до тюремного терміну. Думку Гудков проілюстрував прикладами переслідувань двох інших опозиціонерів — Олексія Навального та Андрія Пивоварова.

"Всі розуміють, що тюремний строк не призведе до якихось змін, не призведе до якихось масових протестів. На жаль, ось як у випадку з Олексієм Навальним — так, люди виходили, але їх було недостатньо для того, щоб домогтися свободи Олексія. І мені дуже було боляче спостерігати за тим, що там із ним відбувається. Я добре знаю його сім'ю, дружину Юлю. Звичайно, те, що відбувається з Олексієм, — це повне беззаконня. Андрій Пивоваров, якого зараз взагалі взяли і просто посадили до СІЗО на 2 місяці. Це лідер "Открытой России", що закрилася", — сказав Гудков.

Він заявив, що має намір продовжувати опозиційну діяльність (наприклад — допомагати політв'язням і незалежним ЗМІ), незважаючи на те, що про виборчу кампанію в Росії на якийсь час йому доведеться забути.

"Тому я продовжуватиму займатися тим, чим займався. Ну, окрім виборів. Вибори для мене — опція закрита. Мені здається, можна зараз допомагати ефективно, навіть не перебуваючи в Росії — політв'язням, незалежним журналістам. Якусь сформувати касу взаємодопомоги. Постаратися об'єднати прогресивних вихідців із Росії за кордоном, яким не все одно, що там у країні відбувається", — сказав Гудков.

Також він повідомив, що збирається зайнятися підготовкою до реформ у РФ.

"Ну, і паралельно можна хоча б на рівні документів готувати конституційну реформу, судову реформу, реформу виборів. Загалом, це те, чим я завжди займався в Держдумі, коли був депутатом (2011-2016 роки, — ред.). Тому що коли режим в країні зміниться... Я не знаю, коли це станеться, але це в будь-якому разі відбудеться. Наприклад, мій батько Геннадій Гудков вперше до політики пройшов у 45 років. Мені зараз 41 рік. Тому, сподіваюся, у мене ще буде час взяти участь у реформуванні Росії", — резюмував Гудков.

Повна версія інтерв'ю: Дуже дивна історія: інтерв'ю з політиком Дмитром Гудковим про його випровадження з Росії

Нагадаємо, 19 вересня 2021 року в Росії мають відбутися вибори в Державну Думу РФ. У зв'язку з цим в країні тривають переслідування опозиції. У лютому лідер опозиції Олексій Навальний був засуджений до 2 років і 8 місяців позбавлення волі. 31 травня заарештували колишнього виконавчого директора "Открытой России" Андрія Пивоварова, попри те, що організація оголосила про самоліквідацію.

1 червня затримали Дмитра Гудкова. Відбувши дві доби в ізоляторі тимчасового тримання, 3 червня він вийшов на свободу. Але через тиск і загрози влади 6 червня Гудков змушений був залишити Росію. Одночасно із затриманням Гудкова обшуки відбулися у керівника його штабу Віталія Венедиктова та у його помічника Олександра Соловйова.

Прямий ефір