Влада в Росії настільки непопулярна, що на виборах перемагають "манекени", — опозиціонер Гудков

Дмитрий Гудков. Фото: rbc.ua

Вибори в Росії проходять із численними порушеннями законодавства. Таку думку у програмі "На самом деле: Россия" телеканалу "Дом" висловив російський опозиційний політик Дмитро Гудков, який в даний час знаходиться в Україні.

На думку опозиціонера, вибори до Держдуми РФ, заплановані на майбутню осінь, не можна вважати легітимними. Гудков підкреслив — російська влада блокує участь опозиції у виборчому процесі.

"У нас це давно вже не можна називати виборами, тому що опозицію на вибори не пускають. Вибори перетворилися на триденне голосування. Не один день, а три дні, тому що вже ніхто в ці вибори не вірить, явка вкрай низька. Ось вони перейшли до формату триденного голосування. Це відбувається, по суті, без спостерігачів. Тому вночі на якомусь окрузі цифри можуть різко змінитися. Може, не в Москві, але особливо в регіонах. Там можуть вкинути бюлетені. Там можуть перерахувати як завгодно", — перелічив Гудков.

Проте, навіть з урахуванням обмежень з боку Кремля, російська опозиція має шанси перемогти у виборчих перегонах, оскільки чинна влада РФ не користуються популярністю та довірою, вважає Гудков.

"Влада настільки зараз непопулярна, я маю на увазі партія влади, що навіть при всіх цих процедурах можна виграти. У 2019 році на виборах до Московської міської Думи там же теж нікого не пустили. Основних кандидатів посадили. Я тоді 36 діб провів у спецприймальнику, як і багато інших кандидатів. Але ми вказали на тих, кого треба підтримати замість нас. І перемогли просто манекени, ніхто — люди, яких ніхто не знав. Просто ми вказали на них, щоб влада не провела своїх депутатів... І ось манекени виграють у чиновників, у депутатів від партії влади", — розповів Гудков.

Він очікує, що на осінніх виборах до Держдуми голоси виборців можуть отримати незалежні політики.

"Я думаю, що цього разу до Думи можуть проскочити якісь незалежні люди. Їх буде вкрай мало, тому що якщо ще у 2019 році від парламентських партій були якісь пристойні люди, то зараз навіть парламентська опозиція узгоджує все по прізвищах з адміністрацією президента, з силовиками", — резюмував Гудков.

Повна версія інтерв'ю: Дуже дивна історія: інтерв'ю з політиком Дмитром Гудковим про його випровадження з Росії

Нагадаємо, 19 вересня 2021 року в Росії мають відбутися вибори в Державну Думу РФ. У зв'язку з цим в країні йдуть переслідування опозиції. У лютому лідер опозиції Олексій Навальний був засуджений до 2 років і 8 місяців позбавлення волі. 31 травня заарештували колишнього виконавчого директора "Открытой России" Андрія Пивоварова, попри те, що організація оголосила про самоліквідацію.

1 червня затримали Дмитра Гудкова, відбувши дві доби в ізоляторі тимчасового тримання, 3 червня він вийшов на свободу. Але через тиск і загрози влади 6 червня Гудков змушений був залишити Росію. Одночасно із затриманням Гудкова обшуки пройшли у керівника його штабу Віталія Венедиктова та у його помічника Олександра Соловйова.

Прямий ефір