Зустріч Байдена та Путіна: як жителі Женеви реагують на встановлені у місті обмеження (ВІДЕО)

Вилла La Grange огорожена колючей проволокой. Фото: newsroom.ap.org

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден сьогодні, 15 червня, у межах свого європейського турне візьме участь в саміті ЄС — США, а завтра в Женеві (Швейцарія) він зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним. Зустріч відбудеться на віллі Ла Грандж, повідомляє кореспондент телеканалу "Дом".

Місцеві жителі Женеви зазначають, що обстановка в місті для них зараз незвична.

"Сюди ми зазвичай ходимо на пікніки, але тепер все закрито. Багато сек'юріті, багато репортерів", — говорить житель міста.

Щодо місця проведення саміту думали досить довго, і зупинилися на цій віллі.

"Ми знаємо тільки те, що все закрито. Ми не зможемо насолоджуватися озером. Але якщо це для хороших намірів — чому б і ні", — зазначає мешканка Женеви Джульєтта.

Для Джозефа Байдена це буде фіналом його європейського турне. Американський президент обіцяє бути більш жорстким, ніж Дональд Трамп. Байдена турбує питання безпеки, зокрема — безпеки в Європі, тому очікується, що українське питання теж порушуватиметься.

"Щодо згоди та підтримки — так, він сказав: "Я ніколи не торгуватиму Україною, українськими інтересами. Я зацікавлений у відстоюванні демократичних прагнень і розвитку демократії в Україні, й у відстоюванні українських інтересів у розмові з президентом Російської Федерації", — сказав раніше президент України Володимир Зеленський.

Раніше президенти Зеленський і Байден скоординували свої подальші дії. Джо Байден наполягає на тому, що США підтримують територіальну цілісність і суверенітет України, і при зустрічі з Путіним він також підтримуватиме цю позицію.

"США твердо і негайно дадуть відповідь, якщо уряд Росії буде замішаний у шкідливих діях. Ми вже показували і будемо далі показувати, що порушення суверенітету демократій в Сполучених Штатах, Європі і де б то не було призведуть до відповідальності", — зазначав Байден.

У Женеві для преси працюють два медіацентри: один — в Міжнародному центрі конференцій, інший — неподалік від вілли Ла-Гранж.

Після саміту Байден і Путін проведуть дві окремі пресконференції. Байден не захотів спілкуватися з журналістами спільно з Путіним. Він наголосив, що це не конкуренція чи змагання, тому потрібно поговорити з журналістами по суті.

Читайте також: Зменшення обстрілів на Донбасі пов'язано із зустріччю Байдена та Путіна, — Арестович

Раніше повідомлялося, що в Женеві готуються до зустрічі Байдена і Путіна. На віллі Ла Грандж посилюють заходи безпеки. Зокрема, на старовинному паркані навколо вілли закріпили колючий дріт, а місцевим жителям доведеться в ці дні проїжджати додому за реєстрацією, пред'являючи документи.


Джо Байден і Володимир Путін зустрінуться в Женеві 16 червня. Події напередодні, під час і після переговорів відстежує знімальна група телеканалу "Дом". Найсвіжіші новини зі Швейцарії — від Анни Нитченко наживо з місця події. Стежте за ефіром телеканалу "Дом": прямий ефір на сайті, у Facebook та Telegram.

Всі новини за темою — у спецрозділі "Байден & Путін".

Прямий ефір