Кримінальна справа на родичку: опозиціонер Гудков розповів, як його видворили з РФ

Дмитрий Гудков. Фото: meduza.io

Щоб блокувати діяльність російського опозиційного політика Дмитра Гудкова на території країни, в Росії завели кримінальну справу на його родичку. Про це опозиціонер, який зараз перебуває в Україні, заявив у програмі "На самом деле: Россия" телеканалу "Дом".

"У мене є 61-річна тітка, яка дуже давно — 8 років тому — орендувала у міста підвальне приміщення, здається, у 120 кв. м. Підвал був сирий, брудний, зі щурами... Вона його відремонтувала, вийшло кілька кімнат. І розмістила там якийсь навчальний центр. Далі місто підвищило орендну плату. Вони рік листувалися про те, щоб її знизити. Коли це не вдалося зробити, тітка просто передала назад підвальне приміщення в уже відремонтованому вигляді", — розповів Гудков.

Родичку опозиціонера Ірину Єрмілову звинуватили в заподіянні майнової шкоди в особливо великому розмірі шляхом обману, вчиненого групою осіб. Спочатку Гудков у цій справі йшов як свідок, але потім його статус перекваліфікували на співучасника, нібито він впливав на рішення Єрмілової не платити борг з орендної плати.

"Справа насправді смішна й навіть вигадана. Не те що там сфабрикована. Вигадана. Заборгованість з орендної плати була невелика, але зате у цій справі працював цілий відділ Головного слідчого управління МВС. Було 14 обшуків, в яких брали участь близько 200 осіб, напевно. Тільки до мене в село, де у нас два будинки — у батьків і у мене, приїхали 37 осіб. 15 осіб із автоматами, наприклад, 10 автомобілів", — сказав Гудков.

Після цього опозиціонера та його тітку заарештували та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Гудков акцентував, що покинути ізолятор йому та Ірині Єрміловій допомогла широка підтримка громадськості.

"Далі був шум, скандал. Всі мене в країні підтримали, Європейський Союз підключився. І ввечері несподівано, коли я вже готувався до найгіршого, мене випустили", — уточнив Гудков.

Він заявив, що його батькові та дружині дзвонили з попередженнями про те, що переслідування родичів Гудкова продовжаться, якщо опозиціонер не залишить країну. Політик вирішив не ризикувати благополуччям близьких, які, до того ж, жодного відношення до політики не мають.

"Мій батько і моя дружина, які в цей момент були на волі, сказали, що їм дзвонили люди, пов'язані з силовиками й адміністрацією президента, і просто сказали, що якщо Гудков не виїде негайно, то тітка опиниться у в'язниці. Також і інші родичі. Я подумав: ну, нехай собою ризикувати готовий, але щоб сіла ні в чому невинна моя тітка (вона в шоці звідти вийшла), мій брат і так далі... я вирішив, що я не готовий", — доповнив Гудков.

Крім того, він розповів, що раніше отримував попередження про можливий тиск на його родичів у разі продовження опозиційної діяльності в Росії.

"Мене попереджали десь місяць тому, що силовики мають інший спосіб не пустити мене на вибори. Я запитав: "Який спосіб?". Мені відповіли: "Вони копають під твоїх родичів". Я тоді подумав: ну, начебто батьків я вивіз два роки тому. Брат у мене формально навіть не перебуває ніде, в жодних там фірмах, компаніях. Я не міг уявити, що вони доберуться до тітки", — сказав Гудков.

Зрештою політик із братом вирішили виїхати з Росії та попрямувати в Болгарію до батьків.

"Я взяв брата, ми сіли в автомобіль і поїхали. Домовилися з батьками, які у мене живуть у Болгарії, що ми до них приїдемо. Поїхали не через Білорусь, а через Україну, де у мене багато друзів. Поки я тут зупинився, щоб побачитися з друзями, сходити до своїх друзів-журналістів на ефіри. А далі поїду до Болгарії", — розповів Гудков.

Він заявив, що після фактичного видворення з країни кримінальну справу проти нього та його тітки не закрили.

"Справа триває. Крім того, вони продовжили слідство до кінця серпня. Тітка моя під підпискою про невиїзд. У п'ятницю, 11 червня, її викликали до головного слідчого. Чим це все закінчиться, ми поки не знаємо. Вона, звичайно, заручниця", — резюмував Гудков.

Повна версія інтерв'ю: Дуже дивна історія: інтерв'ю з політиком Дмитром Гудковим про його випровадження з Росії

Нагадаємо, 19 вересня 2021 року в Росії мають відбутися вибори в Державну Думу РФ. У зв'язку з цим в країні тривають переслідування опозиції. У лютому лідер опозиції Олексій Навальний був засуджений до 2 років і 8 місяців позбавлення волі. 31 травня заарештували колишнього виконавчого директора "Открытой России" Андрія Пивоварова, попри те, що організація оголосила про самоліквідацію. 1 червня затримали Дмитра Гудкова. Відбувши дві доби в ізоляторі тимчасового тримання, 3 червня він вийшов на свободу. Але через тиск і загрози влади 6 червня Гудков змушений був залишити Росію. Одночасно із затриманням Гудкова обшуки відбулися у керівника його штабу Віталія Венедиктова та у його помічника Олександра Соловйова.

Прямий ефір