Бесплатные услуги, обучение и оздоровление предусмотрено детям-переселенцам в Украине — детали 

Секция по боксу для ВПЛ и детей военных. Скриншот: kanaldim.tv

Держава забезпечила деякі пільги для дітей з категорії ВПО. Допомога надається не лише маленьким українцям-переселенцям, а й школярам та студентам. Зокрема, виплати, можливість оздоровитися та безперешкодно здобувати освіту, інформує "Дім" з посиланням на "РБК-Україна".

Фінансова допомога

Сім'ї переселенців з дітьми можуть отримати виплати держави. На кожного дорослого щомісяця виплачується 2 000 гривень, а на дітей — 3 000 гривень.

Попри те, що з березня 2024 року уряд дещо змінив правила нарахування фінансової допомоги ВПО, малозабезпечені та найбільш вразливі категорії переселенців можуть і надалі отримувати виплати. 

Навчання

Держава надає підтримку дітям і студентам, які є внутрішньо переміщеними особам. Зокрема, діти, які були вимушені покинути домівку через загарбницьку війну, мають право на першочергове зарахування до дитячих садочків та шкіл.

Крім того, діти-переселенці можуть безплатно харчуватися у дитсадках та школах. Для отримання детальної інформації про наявні пільги батькам варто звернутися до адміністрації навчального закладу.

Також в Україні діє державна підтримка у вигляді повної оплати за навчання для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти. Кошти надаються з загального державного фонду або місцевих бюджетів у разі зарахування на місця державного (регіонального) замовлення.

Студенти-переселенці вказаних навчальних закладів мають право на соціальну стипендію, безплатне харчування, пільгове або безплатне проживання у гуртожитках.

Оздоровлення

Відповідно до законодавства, діти-переселенці в Україні можуть поїхати на безплатний відпочинок та оздоровлення. Дізнатися більше про можливості оздоровлення дітей у представників органів місцевого самоврядування, профспілок або благодійних організацій за місцем проживання.

Читайте також: 

Прямой эфир