Початок роботи Дніпровської ГЕС та заборона на випробування ядерної зброї — 10 жовтня в історії

Зустрічаємо четвер, 10 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

10 жовтня 1665 року Петро Дорошенко був обраний тимчасовим гетьманом Правобережної України. Обійнявши посаду уродженець Чигирина почав боротьбу за об'єднання земель в одну державу. Адже Україна була розділена по Дніпру. Лівобережжя, на чолі з Іваном Брюховецьким, перебувало під владою Росії, а Правобережжя — Польщі. Перше, що зробив Дорошенко, це скористався антимосковським повстанням для об'єднання розділених гетьманатів. Через три роки Петро Дорошенко був проголошений гетьманом усієї України.

Цього дня 1932 року у Запоріжжі ввели в експлуатацію дебютний гідроагрегат Дніпровської ГЕС — першої гідроелектростанції збудованої на Дніпрі. Проєкт розробив інженер Іван Олександров, керував будівництвом український вчений Олександр Вінтер. Звели греблю за п'ять років. У часи Другої світової війни Дніпровську ГЕС підірвали за наказом Сталіна, аби зупинити наступ німців. 1950 року її повністю відновили, а у 2000 роках модернізували. Нині ДніпроГЕС — флагман української гідроенергетики та ціль російських окупантів. Цьогоріч станцію атакували ворожі ракети.

10 жовтня 1932 року у Харкові в перше в СРСР був здійснений експеримент з розщеплення атомного ядра літію. Його провели чотири фізики в Українському фізико-технічному інституті. Попри те, що вони не були першими у світі, адже аналогічний експеримент здійснили англійські вчені кількома місяцями раніше, саме їхній результат вплинув на подальший розвиток вітчизняної науки й світові політичні процеси, позаяк ініціював початок ядерно-фізичних досліджень у колишньому СРСР та створення школи фізиків-ядерників.

91 рік тому в США надійшов у продаж перший у світі пральний порошок. Засіб, який отримав назву Dreft, замінив мило. Порошок мав свої недоліки. Зокрема, не був ефективним у видаленні складних плям. Утім, поліпшив спосіб прання речей. З часом його вдосконалили, і вже сьогодні пральний порошок може впоратися з великою кількістю плям завдяки активним речовинам.

10 жовтня 1963 року набув в чинності договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі та під водою. Міжнародна угода була підписана у Москві трьома країнами — США, Великою Британією та Радянським Союзом. Її мета — зменшити екологічну шкоду і ризик ядерної ескалації. Наразі учасниками договору є 131 держава. Серед ядерних країн які його не підписали, Франція та КНДР.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір