"Більше не в білому": 1 жовтня телеканал "Дім" покаже документальну драму "Лікарі"

До Дня захисників та захисниць України телеканал "Дім" покаже документальну драму про лікарів, які в час повномасштабної війни щодня рятують життя, ризикуючи власним. Вони завжди там, де їхня допомога найбільше потрібна. Що спонукає лікарів зняти білі халати, вдягнути камуфляж та йти рятувати життя військових, розуміючи, що можуть загинути будь-якої миті? Відповіді на ці питання шукайте у новому документальному фільмі "Лікарі". Фільм знято за підтримки держави.

Фільм розповідає історії лікарів, які змінили білі халати на військову форму. Сьогодні вони працюють і рятують людей у зовсім іншій реальності, ніж у мирні часи.

"У нас є 30-40 секунд для зупинки масивної кровотечі. Через хвилину людина може померти. Ти можеш схибити, помилитися і втратити пораненого. Тому права на помилку немає, часу з кимось порадитись теж", — розповідає Володимир Воліков ("Скіф"), бойовий медик, який до повномасштабного вторгнення був сімейним лікарем.

Багато лікарів не були готові до того, що побачать на фронті під час бойових дій, та зізнаються, що під час обстрілів працюють на адреналіні.

"Ти працюєш набагато швидше і злагодженіше. Ти постійно перевіряєш списки загиблих, бо вже багато знайомих і друзів на кладовищах, у госпіталях, і невідомо, скільки ще буде", — каже Олена Школьна, доброволиця Першого добровольчого медичного шпиталю, яка до лютого 2024 року працювала медсестрою, а зараз, у свої 24 роки, рятує життя на стабілізаційних пунктах у межах 5-7 км від лінії фронту.

Їхні поранені не питають: "Лікарю, я буду жити?" Їхніх пацієнтів хвилює одне: коли вони знову будуть на ногах та повернуться до бою.

"Тактичний медик має і автомат, і аптечку, як звичайний солдат. Він може стріляти, кидати гранати. У нас є великі тактичні рюкзаки, з якими навіть у полі можна провести операцію", — зазначає Володимир Шоломицький, бойовий медик, який у мирному житті був стоматологом.

"Ми навчилися замість мобільних користуватися раціями, працювати у будь-яких умовах. Медична форма катастрофічно незручна, точніше вона зручна, але для кабінетів, де ти такий весь у білому сидиш, а для роботи в полі — незручно. Наша форма — камуфляжна і навіть хрестик на ній зелений, бо в червоний хрест може влучити ворожий снайпер", — зізнається Наталія Лелюх, лікарка-волонтерка, яка до війни працювала акушеркою-гінекологом.

Документальний проєкт "Лікарі" став одним з переможців мистецького конкурсу на виробництво серіалів та фільмів сучасної тематики, який відбувся у 2023 році. Проєкт знято на замовлення державного підприємства “Мультимедійна платформа іномовлення України” (ДП “МПІУ”).

Режисерка-постановниця — Анастасія Ігнатенко.

Оператор-постановник — Ігор Євдокимов.

Українська прем’єра документальної драми "Лікарі" відбулась в ефірі загальнонаціонального інформаційного марафону "Єдині новини #UAразом" 29 вересня поточного року.

Прямий ефір