"Бронза" Олімпіади-2020 мотивує мене зараз іти до "золота", — дзюдоїстка Дар'я Білодід

Дар'я Білодід. Скриншот: kanaldim.tv

Дзюдоїстка Дар'я Білодід представить Україну на Олімпійських іграх у Парижі, вже маючи світовий чемпіонський досвід, олімпійську нагороду і перемогу не лише над суперницями. У програмі "Коло спорту" на телеканалі "Дім" вона поговорила про важкий період у кар'єрі, підтримку рідних та підготовку до Ігор-2024.

Про складний період у кар'єрі та підтримку від рідних:

— Найважчим був перший олімпійський відбірний рік — 2022-й. Я тільки перейшла у цю вагову категорію — думала, що буде легше. У 2022 році я програла всі змагання і в якийсь момент навіть втратила віру в те, що в мене вийде. Я вдячна людям, котрі мене підтримували і говорили: "У тебе все вийде, потерпи". Це моя мама-тренер. Вона завжди вірила в мене і мій потенціал. Навіть коли мені здавалося, що це нереально, вона казала, що все реально. Казала, що варто відпустити ситуацію і все вийде. Так в принципі і склалося. Коли я відпустила ситуацію, перестала так багато думати про те, чому у мене не виходить, і почала просто насолоджуватися процесом тренувань і змагань, все почало виходити. Минуло два роки і я потрапила на Олімпійські ігри. Я дуже вдячна собі, що не здалася на цьому важкому шляху. 

Про вплив перенесення Олімпіади-2020:

— Звісно, мені це на 100% пішло в мінус, тому що на рік довше довелося тримати вагу. Я була знесилена, втомлена і психологічно, і фізично. Але іноді ми не можемо змінити обставини, треба з ними змиритися і робити те, що можеш. Але якби я повернулася назад, то все одно нічого б не змінювала. Я дуже щаслива, що маю цю бронзова медаль. Вона мотивує мене зараз іти до "золота".

Дар'я Білодід. Фото: gettyimages.com

Про "бронзовий" успіх у Токіо:

— Це неймовірне відчуття. Хоча тоді я не зрозуміла цього, бо була дуже засмучена бронзовою медаллю. Але минув час, і я неймовірно рада їй. Це особлива медаль. Інші якось люди забувають, а олімпійську завжди пам'ятає вся країна. Це щось не тільки для себе, а й для всієї країни, для людей, котрі тебе підтримують. 

Про перемогу на чемпіонаті Європи-2024 у ваговій категорії до 57 кг:

— Чемпіонат Європи дав мені певну впевненість у своїх силах. Я туди їхала не в найкращій формі — я багато хворіла, був важкий період. Я налаштовувалась боротися на характері і показувати, що я можу. І все вийшло! Я виграла золоту нагороду! Довгий час у мене її не було, але, думаю, вона з'явилась у правильний час.

Я намагаюсь відгородити себе від психологічного тиску і не думати про те, що комусь щось повинна чи повинна виграти. Я займаюся своєю улюбленою справою, тренуюся, готуюся. А далі — як буде.

Більше новин спорту:

Прямий ефір