"Йому було соромно, що ніколи не чув про Крушельницьку": оперна співачка Софія Соловій розповіла про особливий концерт у Мюнхені

Софія Соловій. Скриншот: kanaldim.tv

У січні 2024 року у Мюнхені відбувся концерт-лекція, присвячений українській оперній діві Соломії Крушельницькій. Його організації посприяла музикологиня і професорка кафедри історії музики Львівської національної музичної академії імені М.В. Лисенка та Українського вільного університету Мюнхена Аделіна Єфіменко. Арії виконувала українська оперна співачка Софія Соловій. У програмі "Точка опори" на телеканалі "Дім" вона розповіла про цей концерт і про реакцію німців на творчість Крушельницької.

"Це був концерт-лекція, але таки більше концерт. Просто з її (Аделіни Єфіменко, — ред.) поясненнями. Вона розповідала про Соломію Крушельницьку та періоди її творчості, а я і піаністка Жанна Микитка мали повноцінний концерт. Виконали близько дев'яти арій, кілька солоспівів Станіслава Людкевича і народні пісні. Соломія Крушельницька завжди на своїх концертах виконувала українські пісні. Часто закінчувала композицією "Роде мій" Гнатюка. Ми теж цю традицію зберегли", — розповіла оперна співачка.

Фото: facebook.com/p/Sofia-Soloviy-soprano

На концерті були присутні не лише українці, котрі тимчасово чи постійно проживають у Німеччині, а й місцеві. Багато з них, за словами Софії Соловій, лише того вечора відкрили для себе Соломію Крушельницьку і були вражені.

"Один мій знайомий казав: "Боже, як соромно, що я ніколи нічого не чув про Соломію Крушельницьку!", — додала Соловій.

Софія Соловій — українська оперна співачка (сопрано). Лауреатка 14 міжнародних вокальних конкурсів. У 2000 році переїхала до Італії, де почала відвідувати Академію оперного мистецтва в місті Озімо. Виступала на сценах оперних театрів Італії, Іспанії, Люксембургу, Франції, Німеччини, Бельгії, Америки. Солістка Львівської філармонії та Львівської національної опери. З жовтня 2021 року викладає на кафедрі академічного співу Львівської музичної академії імені Миколи Лисенка.

Більше новин з "Точки опори":

Прямий ефір