Сучасна броня від українського виробника: як виготовляють броньовані ковдри та дитячі бронежилети

Захисний костюм від "Української броні". Скриншот: kanaldim.tv

В Україні успішно випробували броне ковдру, яка захищає від уламків та вогнепальної зброї. Її можна використовувати як ноші для евакуації поранених, укріплення оборонних споруд, захисту військових та броньованого захисту автомобілів. Випробування проводили військовослужбовці тероборони, протиповітряної оборони, десантно-штурмових військ та сухопутних військ. Більше інформації про "Плашту" від українського виробника дізнавайтеся в матеріалі "Ранку Вдома".

Саме для захисту від уламків конструктори та дизайнери компанії "Українська броня" розпочали розробку свого нового унікального виробу — бронековдри. З початком повномасштабного вторгнення підприємство почало працювати без вихідних, адже команда розуміла відповідальність, яка покладена на їхні плечі.

"Компанія, звісно, виросла. Розширилася команда, масштаби виробництва та обсяги. Як би це не сумно не звучало, але війна — це розвиток індустрії. Ми можемо бути корисними, адже постійно працюємо над розробкою нових продуктів для війська", — пояснив генеральний директор компанії "Українська броня" Ян Гончаров.

Понад 100 працівників "Української броні", попри ракетні обстріли та проблеми зі світлом, шиють захист для воїнів і розробляють нові засоби для порятунку життя. Окрім шоломів, броні, плит, бронежилетів, тактичного спорядження, захисту для робочих собак, у компанії можна придбати повний бронекостюм.

"Бронекостюм "Фас" — перша його генерація. Це плитоноски та жилет. Під жилет пристібається захист паху, захист шиї та ключиці.  На нього підвішується захист руки. Також сюди підвішується захист стегна. Додається ще внутрішній захист", — пояснив конструктор компанії "Українська броня" Влад Шпаченко.

Завдяки величезному досвіду, знаннями й порадам захисників конструкторам вдалося розробити свій новітній виріб — броньовану ковдру, якій дали назву "Плашта". Над її створенням працювали кілька місяців. "Плашту" виготовили з молекулярного поліетилену та тканини кордура. Вага виробу залежить від класу виробу та може сягати 10 кілограмів.

"Ковдра стала колективним захистом. Ковдрою можна накрити пів машини. Можна довести до позиції та закрити вхід в бліндаж, накривати пораненого. За потреби можна евакуювати пораненого. Можна закрити групу людей, можна самому загорнутися. Можна загорнути навіть саморобний вибуховий пристрій, як це робиться у саперів, для того, щоб уламки не розліталися врізнобіч", — пояснив дизайнер "Української броні" Енді Гонза.

Цей унікальний протиуламковий засіб не боїться води, витримує різні температури, а також гнучкий та адаптивний. Останній варіант розробки пройшов випробування у балістичній лабораторії Міністерства оборони. Його перевіряли бійці Третьої окремої штурмової бригади на полігоні.

"Нас найбільше цікавило ураження гранатами F-1. Це граната оборонної дії. В неї найбільші уламки. Після випробування ми розклали засіб на шари для того, щоб подивитись, на якому рівні зупиняються які уламки. Всі уламки затрималися на перших двадцяти шарах", — резюмував Енді Гонза.

Також винахідники працюють над створенням бронежилета від уламків для дітей.

"Ризики при евакуаціях із зон бойових дій нічим не відрізняються. Дитячий бронежилет ми намагалися зробити найлегшим, тому що дитина не може на собі тягнути керамічні плити шостого класу. Ми пішли в лінійку саме захисту дітей м'якими балістичними елементами для того, щоб цей бронежилет використовували в екстрених ситуаціях, коли дитина хоч могла б якось пробігти чи десь заховатися", — додав Ян Гончаров.  

Компанія "Українська броня" планує розширювати виробництво і надалі модифікувати та вдосконалювати свої вироби, аби кожен українець був максимально захищеним.

Читайте також: Радянський гелікоптер "Крокодил" допомагає Україні протидіяти ворогу: експерт розкрив секрети "летючого танка" 

Прямий ефір