Знімки з космічного телескопа "Евклід" розкривають таємниці Всесвіту

Нові знімки Всесвіту. Скриншот: kanaldim.tv

Космічний телескоп "Евклід", запущений Європейським космічним агентством, вразив наукову спільноту своїми першими знімками. За допомогою телескора вдалося добути детальні зображення далеких галактик, темної матерії та космічного випромінювання. Це надає нові дані для вивчення структури та еволюції Всесвіту, йдеться у матеріалі "Ранок Вдома".

Нові приголомшливі фото, зроблені космічним телескопом "Евклід", опублікувало Європейське космічне агентство. Команда дослідників запевняє, що ці дивовижні світлини допоможуть вивчати таємниці темної матерії та досліджувати еволюції Всесвіту. П'ять фото, які вчені називають безпрецедентними, з'явилися через рік після запуску телескопа. 

Головне завдання "Евкліда" —  точно вимірювати прискорене розширення Всесвіту та відстежувати утворення зірок. Цей шедевр інженерії може зосереджуватися на одній точці на небі протягом майже 10 хвилин. Така технічна особливість гарантує, що галактики на знімках не будуть розмитими.

"Це надзвичайне відчуття. Нарешті люди розмістили таку складну оптику в космосі на відстані 1,5 мільйона кілометрів від Землі. Цей телескоп робить дивовижні фотографії космосу, і це початок нової ери, в якій ми розв'яжемо фундаментальні питання щодо розуміння нашого Всесвіту", — пояснила наукова співробітниця проєкту "Евклід" Валерія Петторіно.

Нові знімки "Евкліда" щонайменше у чотири рази деталізованіші за фото, котрі роблять наземні телескопи. На одній з п'яти світлин зафіксоване гігантське скупчення галактик, що розташоване на відстані приблизно 2 мільярдів 700 мільйонів світлових років від нас. На одному з найбільш цінних зображень зафіксований процес народження нових зірок у сузір'ї Оріона.

"Ця область зореутворення у сузір'ї Оріона оповита пеленою міжзоряного пилу. Проте інфрачервона камера "Евкліда" бачить через пил та хмари та спостерігає вдвічі більше об'єктів, ніж здатні ми у видимій області. Загалом кількість цих об'єктів сягає майже 300 000", — додає науковиця.

У найближчому майбутньому телескоп, названий на честь грецького математика античності Евкліда, розпочне своє головне дослідження та  просканує орієнтовно третину зоряного неба. У підсумку науковці отримують зображення тисяч скупчень галактик, маси яких може відповідати масі 10 трильйонів Сонць.

"Авжеж, це лише початок. Від 14 лютого 2024 року стартувало номінальне дослідження, яке триватиме шість років. Воно дасть відповіді на фундаментальні питання яка природа темної енергії? Чому Всесвіт прискорено розширюється, а не сповільнюється через силу тяжіння? Це здебільшого стосується відкритих питань у космології. Адже 95% природи Всесвіту ми насправді досі не розуміємо", — резюмувала Валерія Петторіно.

Наразі робота "Евкліда" перевершує всі сподівання вчених. Вони вважають, що цей телескоп назавжди змінить правила гри в астрономії.

Також цікаво: Українець очолив Марсіанську дослідницьку станцію в США: про життя в пустелі та завдання дослідників говоримо з інженером Сергієм Якимовим

Прямий ефір