Відрізнити правду від дезінформації з допомогою "Калькулятора фейків": інтерв'ю з представницею Асоціації інноваційної та цифрової освіти

Марія Богуслав. Скриншот: kanaldim.tv

В Україні розробили "Калькулятор фейків". Цей інноваційний інструмент допоможе українцям відрізняти фейки від правдивих новин та розпізнавати маніпулятивний контент. Як працює "Калькулятор фейків" у "Ранку Вдома" дізнаємося від виконавчої директорки Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марії Богуслав.

Ведуча — Ольга Фанагей-Баранова.

Розберімося з актуальністю медіаграмотності та критичним мисленням під час повномасштабної війни. Як Ви оцінюєте рівень знань українців в цих питаннях зараз?

— Звичайно, він трошки кращий ніж був до цього, але все одно до ідеалу нам ще дуже далеко, тому що українців ніколи цьому не вчили. Зараз питання критичного мислення, медіаграмотності дуже актуальне. З'являються онлайн курси, тренінги, семінари. До цього часу взагалі це питання стосувалося, як всі думали, лише представників медіа.

Насправді це дуже важливе питання для кожного українця. Окрім повномасштабної війни в нас триває потужна інформаційна війна. Тому дуже важливо кожному українцю розпізнавати фейки, вміти аналізувати та вмикати критичне мислення.

Ми цьому навчаємо, в тому числі за допомогою нового інструменту. "Калькулятор фейків" — це інструмент, який показує певні критерії, за якими людина самостійно визначає фейк. За таким принципом перевіряють новини в усьому світі всі медіакомпанії або фактчекінгові організації.

Тобто ми взяли за основу міжнародні критерії. Нашими партнерами є "Детектор Медіа". За допомогою "Калькулятора фейків" ми навчаємо українців цими критеріями користуватися та самостійно перевіряти інофрмацію.

Як сприймати "Калькулятор фейків"? Як інформативний чи як навчальний інструмент?

— Добре питання, бо це насправді є поєднання двох інструментів. Як я вже сказала, дуже важливо, щоб людина звикала самостійно аналізувати інформацію. Згодом можна буде інтуїтивно відчувати фейки. Знаючи засобами маніпуляції, якими користуються нечесні автори, можна швидко відрізнити правду від брехні.

Наприклад, один з критеріїв — це те, які емоції викликає новина. Тобто новина повинна викликати у людини бажання аналізувати, порівнювати факти. Якщо зразу викликає негативні емоції, обурення, то це в принципі теж один з критеріїв фейку. Там є п'ять критеріїв. 

Назвіть всі критерії, будь ласка.

— Ще один критерій — це першоджерело та автор. Потрібно перевіряти першоджерело. Це дуже просто робиться. В інструкціях написано, як правильно вводити пошуковий запит. Також треба перевіряти автора, наскільки він відомий. 

Наступний критерій — це точність та повнота. Є три пункти, за якими здійснюється аналіз. Далі посилання на інші джерела. Теж дуже часто цим користуються. Наступний крок — це маніпулятивність. Там дуже багато критеріїв. Тобто те, що зазвичай дуже часто застосовують, щоб викликати у людини одразу або довіру, або негативні почуття.

Якщо новина викликає обурення, то це теж може бути фейк. За результатами відмітки людиною цих критеріїв складається висновок чи це новина фейкова, чи ні.

Чи буває таке, що новина — це брехня, або навпаки це чиста правда?

— Звичайно, є похибка, як у всіх аналітичних інструментах — до 30%. Ми взяли спеціально три критерії: фейкова новина, правдива новина, скоріше за все фейк. Бо інколи складно визначити правдивість новини, навіть користуючись усіма критеріями.

Дійсно, буває таке, що фейкові новини теж публікують на впливових порталах, посилаючись на відомих людей. Тобто це дійсно відбувається в нашому суспільстві, тому ми це теж врахували. Головне, щоб люди навчилися цим порталом користуватись.

До речі, дуже важливо згадати той факт, що в нас немає реєстрації. Ми не збираємо жодних даних для того, щоб калькулятором могли користуватися навіть люди з окупованих територій. Адже їм треба відстежувати фейкові новини.

Хто працював над створенням "Калькулятора фейків"?

— Працювали наші спеціалісти Асоціації інноваційної та цифрової освіти. Також ми залучали експертів з "Детектор медіа". Взагалі, калькулятор — це один з елементів нашої програми Інформаційна безпека, яку ми проводимо зараз за підтримки міжнародних організацій і у співпраці з "Детектор медіа". Це одна з провідних організацій, яка, власне, і теж вчить людей і сама займається розвінчуванням фейків та міфів. Також в рамках проєкту є й інші компоненти, дуже класні.

Перше — це онлайн курс. Він вже у відкритому доступі на сайті Академії громад. Можна там подивитися цей курс, де ми навчаємо правильно аналізувати інформацію. Також у нас проходять зараз вебінари на сайті Асоціації інноваційної та цифрової освіти можна знайти анонси. Дуже цікаво та якісно. Представники "Детектора медіа" розказують, як правильно це робити, посилаючись на конкретні факти. Це також розбір конкретних кейсів. Це теж дуже корисне, тому що ми щодня споживаємо багато інформації, яку треба аналізувати.

Також у нас буде чотири тренінги в Хмельницькому, Луцьку, Тернополі та Києві. Теж можна записатися. Там буде відбір, тренінги безплатні для представників медіа та освітньої спільноти, державних службовців, всіх, хто працює з інформацією. Ми навіть блогерів запрошуємо. Це потрібно для того, щоб якісно та правдиво доносити інформацію.

Як гадаєте, коли такий предмет як фактчекінг викладатимуть у школах?

— Ми працюємо над цим. Зокрема, ми розробляємо онлайн курс, який дозволить не вводити окремого предмету. Адже щоб зробити окремий предмет, потрібно передбачити додаткові години, розробити плани навчання та знайти вчителів. Це дуже складно ввести додатковий предмет і не потрібно. У нас діти насправді перевантажені іншими предметами.

Тож наша ідея полягає в тому, щоб розробити навчальний курс. Він буде доступним з вересня в першу чергу викладачам та педагогам,  аби вони могли викорситовувати критичне мислення та застосовувати медіаграмотність у своїх предметах. Тобто інтегрувати цю навичку у свій предмет. Це дуже важливо. Це можна зробити майже в будь-якому предметі, особливо якщо це стосується історії, економіки, літератури, етики, гуманітарних дисциплін. Цей курс буде доступним скоріш за все сайті Освітнього хабу міста Києва. Слідкуйте за новинами на нашому сайті.

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір