Глобальний саміт миру: експерти розповіли про перспективи та українську формулу миру

Володимир Зеленський та Джо Байден. Скриншот: kanaldim.tv

Вже за два тижні у Швейцарії відбудеться глобальний саміт миру, організований з української ініціативи. Очікується, що 15-16 червня там зберуться представники понад 100 країн світу. Швейцарія провела переговори з країнами-членами G7, Європейським Союзом та представниками глобального Півдня. За словами швейцарського уряду, на цей час є достатня міжнародна підтримка для проведення конференції високого рівня для початку мирного процесу. Що це означає для України? Таке питання журналісти "Ранку Вдома" поставили експертам.

Справедливість — один з головних пунктів української формули миру. Нині над імплементацією справедливого миру працюють в межах підготовки до зустрічі у Швейцарії.

"Мета цього заходу — не домовитися про щось з Росією. Бо Росія не збирається ні про що домовлятися. Росія є стороною конфлікту і, по суті, його причиною. Мета цього заходу — сформувати та висунути до Росії певний набір вимог, які стануть алгоритмом для встановлення справедливого миру", — пояснив політолог Валентин Гладких.

Чи сприймає ці вимоги Росія — питання риторичне. Кремлівський диктатор вже заявив, що до діалогу готовий, але виключно по лінії фронту та без виведення військ. Це суперечить й формулі миру, й програмі мирного саміту у Швейцарії.

"Ми всі маємо розуміти, що лише глобальна сила здатна примусити Росію до миру. Саме тому ми працюємо над тим, аби залучити якнайбільше учасників до саміту у Швейцарії та відповідної комунікації", — заявив президент України Володимир Зеленський.

Насамперед до саміту залучають Сполучені Штати Америки. Серед тем зустрічі з держсекретарем Блінкеном — не лише участь у мирному саміті, а й гарантії безпеки для нашої країни. Дипломати активно обговорюють пункти угоди.

"Маємо також розуміти й те, що Путін різними маніпуляціями, і силою ударів своїх терористів, спробує зірвати цю роботу. Спробують послабити українські позиції. Всі наші позиції й на полі бою, і в дипломатії, і в інформаційній сфері, мають бути зараз однаково сильними", — додав Володимир Зеленський.

Путін вдався до дипломатичного маневру — поїхав до Китаю. Лідер Піднебесної заявив про підтримку мирної ініціативи виключно за участі Києва та Москви, а Росію на саміт не запрошували. Тож КНР може і не відправити свого представника до Швейцарії. Це, своєю чергою, може вплинути на країни глобального Півдня.

"Китай зміцнюється. Поширює свою економічну експансію у різних частинах світу. Це, зокрема, Африка, це Південна Америка", — пояснив політолог Богдан Ференс.

Китай і надалі звинувачують у допомозі росіянам. США вже попередили банки офіційного Пекіну, аби ті не обслуговували російські рахунки. Після візиту Путіна та заяви про співпрацю санкції можуть посилити.

"США будуть також переходити до іншої, більш жорсткої, політики стосовно цієї країни. Йдеться насамперед про санкційну політику. Бо в принципі існує не так багато інструментів для стримування або перешкоджання діям тих чи інших країн, які опонують західним країнам. Тобто тут потрібна санкційна політика, поетапна, яка матиме результати, вплив", — провадить Богдан Ференс. 

Чи відчує цей вплив Піднебесна, покаже мирний саміт. За повідомленнями ЗМІ, у Швейцарії обговорити українську формулу миру приїдуть представники понад 100 країн.

"Насправді інструментів багато. Ключове — перемогти у війні. Буде перемога, то будуть дуже гарні сценарії. Більшість воєн не закінчуються повномасштабним договором. Ідеальний сценарій, до якого ми прагнемо, повномасштабний і реально комплексний договір з гарантіями безпеки, підписантами якого будуть не лише Україна й Російська Федерація, але й країни гаранти", — резюмував міністр юстиції України Денис Малюська.

Найкращою гарантією миру та дотримання усіх пунктів документа будуть безпекові гарантії. Угоди вже підписані з низкою країн Європейського Союзу, і їх кількість буде збільшуватися.

Читайте також: Міжнародне право на боці України: що кажуть експерти про відновлення територіальної цілісності за українською формулою миру

Прямий ефір