"Війна — це особисте": українська фотографка стала переможницею World Press Photo 2024

Проєкт "Війна — це особисте". Фото: Юлія Кочетова

Українська фотожурналістка Юлія Кочетова стала однією з переможниць світового конкурсу World Press Photo 2024. Міжнародне журі відзначило її мультимедійний проєкт "Війна — це особисте", в якому вона розповідає про війну через світлини, поезію, аудіозаписи та музику, з посиланням на сайт премії передає "Дім".

Юлія Кочетова перемогла у категорії "Відкритий формат", у якій фото часто доповнюються текстом, аудіо- чи відеорядом. Журі визнало роботи української фотожурналістки найбільш креативними у цій категорії, оскільки "їй вдалося застосувати творчий підхід і використати аудіоформат у створенні комплексної історії", та відзначило "особливу силу" в обраному і реалізованому нею форматі. Проєкт Кочетової назвали щоденником війни, який показує, що війна — це і дуже особисте переживання.

"Боляче, але вдячна. За всіх, хто дозволив мені розповісти свої історії. За всіх, хто обіймав мене в темні часи і не давав впасти. За всіх, кого я втратила. За всіх, кого я знайшла завдяки цій війні. За всіх українських бійців, які з 2014 року продовжують захищати мене і весь світ від російського вторгнення", — написала Кочетова в Instagram.

Українська фотожурналістка спеціалізується на соціальній документальній фотографії. Вона займалася висвітленням анексії Криму та війни на Донбасі з 2014 року. Роботи фотожурналістки розміщувалися у міжнародних медіа, зокрема, BBC Online, The Guardian, The Telegraph, The Huffington Post, The National Geographic та інших. 

Cеред переможців World Press Photo Contest опинилася також світлина від Йоганни-Марії Фріц, присвячена зруйнованій росіянами Каховській дамбі.

Читайте також: Про опір жінок у Криму розповіли на виставці, яку назвали на честь особливої квітки з Ай-Петрі 

Прямий ефір