Лімітований календар на 2024 рік з письменниками, які захищають Україну — благодійна ініціатива літагенції

Календар з українськими письменниками на фронті. Скриншот: kanaldim.tv

Літературна агенція OVO випустила 100 примірників календаря "Письменники на захисті України". Вторговані кошти підуть на закупівлю протимінних чоботів для саперів на фронті. Унікальний проєкт об'єднав історії українських письменників і письменниць, які служать в лавах Збройних Сил України. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Ольга Федорова демонструє календар під назвою "Письменники на захисті України". Кожна сторінка — це окрема історія про митця, який узяв до рук зброю та боронить Україну на фронті.

"Вони фотографуються з котиками, собачками й таким чином ми бачимо їхню людяність та щирість", — пояснює асистентка виконавчої директорки Літературної агенції OVO Ольга Федорова.

Спочатку календар планували зробити на 12 сторінок — за кількістю місяців. Та коли почали працювати над проєкт, то зупинилися на іншому варіанті — щотижневому форматі з 53-х розворотів. Утім, і цього замало, адже письменників на фронті набагато більше.

"Понад 80 письменників воюють зараз на фронті. Ми вирішили їх відобразити у календарі. Деяких з цих людей ми знали особисто, когось шукали через знайомих, або у соцмережах. Звісно, це не повний перелік митців", — додає Ольга Федорова.

Під час створення календаря автори співпрацювали з бібліотекарями та військовими дослідниками. Усі фотографії надані особисто героями. Здебільшого світлини любительські, зняті на позиціях. Ініціатори проєкту збирали про інформацію про головних героїв, їхнє життя на фронті та творчість на війні. Ці історії можна дізнатися відсканувавши QR-код на календарі.

Календар має лімітований випуск — лише 100 примірників. Організатори не планують збільшувати наклад, аби кожен власник знав, що тримає в руках, унікальне видання. 27 календарів продали ще до початку кампанії з продажу.

"Ми зібрали понад 108 000 гривень. Один календар коштує чотири тисячі гривень. Це половина пари протимінних чоботів. Ми збираємося купити понад 10 пар та надати ці чоботи військовим, щоб вони безпечно просувалися вглиб по замінованих територіях", — резюмувала Ольга Федорова.

Задля вилучення якомога більшої суми, команда планує організовувати аукціони та розіграші календарів з підписами героїв.

Читайте також: Протимінні "Павуки" — розробка українця Ігоря Єфименка

Прямий ефір