Що зміниться після передачі Україні ракет Taurus — пояснення експерта

Taurus KEPD 350. Фото: MBDA Deutchland

Німецький парламент проголосував за передачу Україні далекобійного озброєння. Якого саме — в документі замовчують. Чи входять до пакета допомоги ракети Taurus та чи потрібні вони Україні? Такі питання журналісти "Ранку Вдома" поставили експерту.

Німецькі ракети Taurus мають запас льоту 500 та більше кілометрів. Висота польоту до 30 метрів. Ракета призначена для високоточних ударів та ураження високозахищених та заглиблених цілей, включно з важливими точковими та протяжними об'єктами, без заходу літака-носія в зону повітряного простору противника. Це далеко не всі характеристики німецької ракети, але основні. За словами німецького міністра оборони Бориса Пісторіуса, у ФРН налічують 500 таких ракет. Половина — готова до використання. Потрібно тільки запрограмувати й дозволити передачу. Втім, саме із передачею ракет Україні виникли проблеми.  

Одразу кілька німецьких партій закликали німецького канцлера якомога швидше надіслати в Україну німецькі далекобійні ракети. Відповідний законопроєкт Бундестаг розглянув лише в середині лютого. Зі специфічною поправкою.

"У запиті міститься фраза "постачання додаткових далекобійних систем озброєння та боєприпасів". Це містить Taurus чи ні?", — заявив представник опозиційної фракції ХДС/ХСС у Бундестазі Йоганн Вадефуль.

В самому документі слова Taurus немає. Чому? Пояснень парламентарям міністр оборони Борис Пісторіус так і не надав, але наголошував на необхідності голосування. До того ж очільник Міноборони вперше нагадав про відповідальність перед українськими партнерами.

"Це досить трагічно, що ми місяцями сперечаємося про те, чи повинні ми задовольнити прохання України про постачання крилатої ракети Taurus на додаток до інших систем озброєнь", — сказала очільниця комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман.

До Taurus потрібні додаткові системи озброєння, тобто літаки. Німецькі крилаті ракети не розраховані на радянські Су та американські F-16.

"Щоб отримати Taurus, ми повинні розуміти на чому ми їх будемо використовувати. Чи будемо ми модифікувати Су-24? Чи нам нададуть інші типи літаків, які могли б їх носити? Якщо казати про готові літаки, то це шведські Gripen. F-16 треба буде переобладнати. До речі, F-16 мають в комплекті ракети, які можна використовувати на відстані 300, 600 та 1 000 кілометрів", — пояснив авіаційний експерт Анатолій Храпчинський.

Хоча британський Storm Shadow, і французькі SCALP теж не орієнтовані на радянські винищувачі. Втім, повітряні сили ЗСУ пристосувались та успішно виконують бойові задачі. Як щодо німецьких Taurus? Чи дозволять бити ними об'єкти на території РФ? Куди зможемо ними бити?

"Ми можемо цими ракетами, наприклад, нищити ворожі аеродроми, скупчення техніки або якісь більш важливі об'єкти. Втім, тут виникає інше питання. Чи дозволять західні партнери використовувати ці ракети для знищення цілей на території Російської Федерації? Чи можна буде бити тільки по тимчасово окупованій території України», — резюмує авіаційний експерт Анатолій Храпчинський.

Скоріш за все, не дозволять. Принаймні поки що. Це головна причина затягування процесу передачі ракет.

"Це далекобійна зброя. Те, що робиться в плані контролю цілей і супровідного контролю цілей з боку британців і французів, не може бути зроблено в Німеччині. Кожен, хто мав справу з цією системою, знає це. Чого не вистачає Україні, так це боєприпасів на всіх можливих відстанях, але точно не цієї зброї з Німеччини", — заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Передавати ракети чи ні? Остаточне рішення ухвалить канцлер Німеччини. Втім, наразі головним завданням він вважає нарощування виробництва бронетехніки та снарядів для сил оборони України.

Читайте також: Керовані бомби GLSDB вже в Україні? Експерти назвали потреби ЗСУ, які закривають західні партнери 

Прямий ефір