Пам'ять про загиблих українських спортсменів: чи стане проєкт "Янголи спорту" інструментом впливу на міжнародній арені

Фрагмент фотовиставки проєкту "Янголи спорту". Скриншот: kanaldim.tv

Історії багатьох спортсменів, які загинули через повномасштабну російську агресію, поширює проєкт "Янголи спорту". Це ініціатива Спортивного комітету України, покликана вшанувати пам'ять героїв і розповісти усьому світу про злочини росіян, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Вони були друзями, і обом було по 35. Олександр Заболотний та Григорій Григор'єв — альпіністи з Харкова. В перші дні повномасштабного вторгнення спортсмени добровільно пішли на фронт захищати Україну. Разом воювали під солдатами й загинули в одному бою. Друзі поховані поряд, а між їхніми могилами символічно натягнутий канат.

"Спортсмени одні з перших, які пішли добровольцями на фронт. По-перше, фізична готовність. По-друге, це патріотизм. Загострене почуття справедливості", — заявив президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк.

Історію Сашка та Гриші, а ще багатьох інших спортсменів, які загинули через російську агресію, поширює проєкт "Янголи спорту". Це ініціатива Спортивного комітету України, покликана вшанувати пам'ять героїв і розповісти усьому світу про злочини росіян.

"Є сайт "Реквієм", де зібрані ці історії. З жовтня 2023 року ми розпочали фотоекспозицію. Провели такі виставки у багатьох обласних центрах України.  Є фотографія, є коротка історія, QR-код. через цей код можна потрапити на сайт "Реквієм" та побачити більш розширену біографію, спортивний шлях, історію нашого героя", — додає Ілля Шевляк.

Херсонець Максим Галкін уже відмовився від участі у чемпіонаті Європи й пішов добровольцем до десантно-штурмових військ. Під час війни 22-річний боксер отримав два поранення, але знову повернувся на фронт.

"На жаль, він загинув. Таких історій багато. Коли наші спортсмени тренери перебували за кордоном або на зборах, або на чемпіонатах, міжнародних турнірах та свідомо залишали свою спортивну перспективу, бо основним завданням для них став захист нашої країни", — пояснив президент Спортивного комітету України.

Хтось вже був призером, чемпіоном, а хтось тільки починав свій спортивний шлях. Серед героїв проєкту діти, які загинули під час російських бомбардувань. 11-річна гімнастка Катерина Дяченко була в будинку, куди влучив ворожий снаряд. Тіло дівчинки та її батька знайшли під завалами в Маріуполі. Мама та брат потрапили до лікарні, яку згодом також знищив російський авіаудар. Загинула вся родина.

"Аліна Перегуда — важка атлетика. 14 років. Вона також загинула з мамою. Брата, який вибіг на допомогу, застрелив російський снайпер", — продовжує Ілля Шевляк.

Президент спортивного комітету Ілля Шевляк знає напам'ять історію кожного янгола спорту. Таких в Україні — понад 400. Історії 350 опубліковані в проєкті, який подорожує Україною та світом.

"Цей проєкт не лише вшанування пам'яті наших героїв на міжнародній арені, це проєкт як інструмент впливу на чиновників міжнародних спортивних організацій, таких як Томас Бах, а також тих, які приймає ганебні цинічні рішення допуску росіян і білорусів до Олімпійських ігор та міжнародних турнірів. Ці організації повинні знати ціну війни для українського спорту", — резюмує президент Спортивного комітету України Ілля Шевляк.

Дізнатися історії спортсменів, яких забрала війна, можна на сайті "Янголи спорту". Спортивний комітет продовжує збирати інформацію про загиблих і мріє нарешті поставити в проєкті крапку.

Читайте також: Відеопроєкт "Нація, яка пам’ятає": співзасновниця платформи "Меморіал" Лєра Лауда розповіла про збереження пам'яті та майбутній музей

Прямий ефір