Історик та психолог пояснюють, як "совєти" підмінили дати святкування Різдва   

Чому Різдво святкують 25 січня. Скриншот: kanaldim.tv

Святкувати Різдво 25 грудня чи 7 січня? Це питання хвилює багатьох українців. У матеріалі "Ранку Вдома" спробуємо розібратися, як РФ маніпулює датами, та чому для країни-агресора так важливо віддалити Україну від решти світу.

Цього року цикл новорічних свят починаються на два тижні раніше. Тож Різдво тепер відзначають 25 грудня. Понад 100 років тому українці святкували Різдво саме наприкінці грудня, а не у січні.

"У 1918 році відбувається Українська Народна Республіка, тоді одразу держава переходить на григоріанський календар. Слідом за нею на цей календар переходить церква. Коли кажуть, що українці та Українська церква жила за юліанським календарем і що це є, а хронологічно для нас звичним, то це глибока помилка. Бо завжди українська держава спільно з церквою вели один календар. Це був григоріанський календар", — пояснила історикиня Аліна Понипаляк.  

В Росії за часів Тимчасового уряду і надалі дотримувалися старого обряду. Лише після приходу "червоних" до влади та окупації України, про дати не говорять. Релігія, згідно з філософією комуністів — "опіум для народу". Тож релігійні свята були під забороною.

"Одразу скасували християнські свята — Різдво та Великдень. Починаються безбожні п'ятирічки. Це все робилося для того, щоб утвердити власну владу та зміцнити позиції "совєтів" на території України. Перший крок — скасовують григоріанський календар. Російська православна церква завжди дотримувалася юліанського календаря", — веде далі історикиня.  

Газети, статті, виступи — лише перший етап пропаганди у СРСР. Мультики — один з інструментів. Головні герої мультиплікаційних фільмів — Дід Мороз і Снігуронька. Це вигадані персонажі, і їх не існувало поза межами Радянського Союзу. Хоча філософія свята запозичена у Різдва та християнських обрядів.

"Святого Миколая намагаються замінити Дідом Морозом. Це вже починається у період 1940-х років. До речі, ідеологом культу Нового року та Діда Мороза був міністр Нікаян, який зробив з Діда Мороза хорошого "совєсткого человека". Він нібито справедливий і роздає дітям подаруночки за віршики", — резюмувала Аліна Понипаляк.

Радянська людина, засади її філософії, зокрема й у святах. Йдеться не тільки про Новий рік.

"Усі свята були державними, тобто мали примусовий характер. Видавалися розпорядження на установи, які повинні були організовувати правильні святкування на демонстраціях. Щодо Нового року, то створювалася така картинка, що з приходом Нового року все погане залшиться у старому", — доадала політична психологиня Світлана Чуніхіна.

Першотравневі демонстрації, День перемоги, Жовтнева революція і, зрештою, Новий рік. Радянських свят в українському календарі дедалі менше, а перехід на календар нового обряду — ще один український крок на Захід.

Читайте також: Психотерапевт Антон Семенов пояснив, чому варто святкувати Різдво під час війни

Прямий ефір