У Київській області відремонтували медзаклад, де триває комплексна реабілітація осіб з інвалідністю 

Пацієнт реабілітаційного центру, військовий Віктор. Скриншот: kanaldim.tv

Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю відновив свою роботу. На початку повномасштабного вторгнення заклад, що знаходиться в Київській області, зазнав істотних руйнувань. Ремонтні роботи тривали понад 10 місяців. Нині у закладі надають соціальну, фізичну, медичну та психологічну допомогу цивільним та військовим. Ключове завдання Центру — зробити реабілітацію доступною, якісною та результативною для тих, хто її потребує, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю відновив свою роботу у вересні 2023 року. Спочатку на реабілітацію прибуло 35 пацієнтів. Відновити державну установу допомогла Міжнародна організація Червоного Хреста, яка надала 14 мільйонів гривень.

"Основна діяльність нашого центру — це комплексна реабілітація, яка включає соціальну, медичну, фізичну, психологічну реабілітацію. Ми приймаємо як дорослих, так і дітей. Звісно й військових", — розповіла завідувачка відділення медичної, фізичної та психологічної реабілітації Світлана Безполудіна.

На базі центру працюють реабілітологи, масажисти, психотерапевти, ортопеди, невропатологи та педіатри. Реабілітація працює тільки в комплексі, наполягають медики. Зранку басейн, потім ванна, потім ерготерапія, фізпроцедури. 

Гордістю центру — локомоторна терапія та вертикалізатор. Їхня основна функція — поставити людей на ноги. Ефективні тренажери покращують координацію рухів, кровообіг у нижніх кінцівках і збільшують витривалість пацієнтів. 

Особливий попит має локомат — роботизована система імітування рухів. Його використовують при таких патологіях, як ДЦП, інсульт, розсіяний склероз, черепно-мозкові травми, травми хребта. У ньому є ігри й тести. 

Реабілітаційний заклад іще не працює на повну потужність. Наразі одночасно тут можуть відновлюватися 136 людей з інвалідністю. У найближчих планах — розширення штату працівників. Згодом у центрі мають з'явитися терапевти з мови та мовлення, коректувальні педагоги та соціальні фахівці. Реабілітація для людей з інвалідністю безплатна. 

"Людина звертається в управління соцзахисту, формується пакет документів, вони присилають нам цей пакет документів. Наша приймальна реабілітаційна комісія розглядає пакет документів. Ми запрошуємо людину на реабілітацію", — резюмувала Світлана Безполудіна.

У закладі можуть відновлюватися також цивільні особи, які отримали поранення внаслідок воєнних дій, та поранені бійці, котрі ще не мають статусу особи з інвалідністю або ж перебувають у процесі отримання цього статусу. 

Читайте також: В Україні запрацювала "Школа фізичного терапевта" — навчання безплатне

Прямий ефір