"Щоденник Монастирського": у Києві презентували документальний фільм про загиблого міністра МВС

Денис Монастирський. Скриншот: kanaldim.tv

18 січня 2023 року гелікоптер ДСНС України зазнав аварії, внаслідок якої загинули 14 людей. Серед них був міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський. Аби вшанувати пам'ять загиблого друзі та колеги створили документальний фільм-портрет "Щоденник Монастирського". Робота над проєктом тривала пів року. Фільм вже є у вільному доступі на платформі YouTube. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома". 

Днями відбулася прем'єра документального фільму "Щоденник Монастирського". Цей фільм створили друзі та колеги Дениса Монастирського. Перший показ стрічки відбувся у закритому форматі в одному з кінотеатрів столиці. 

"Ми хотіли показати Монастирського таким, яким його знали найближчі люди та колеги. Він не шкодував себе, показував приклад величезного служіння людям", — колишня радниця Дениса Монастирського Леся Червінська. 

Документальна стрічка "Щоденник Монастирського" протягом 58 хвилин розповідає про те, якою людиною був колишній міністр. Та те, як його рішення вплинули на хід війни. До фільму увійшли відео та фото із сімейного архіву міністра, кадри, які він знімав для особистого відео щоденника, спогади родини, друзів, колег, а також унікальний відео коментар президента України Володимира Зеленського. 

Робота над документальним фільмом "Щоденник Монастирського" тривало лише пів року. За цей час команда встигла відзняти години інтерв'ю, знайти та підібрати архівні кадри, написати повноцінний сценарій і презентувати фінальну версію стрічки. Режисером фільму став відомий український автор документальних проєктів Акім Галімов. 

"Ми його робили, бо це потрібно було зробити. Звісно, що там є бюджет — 80 тисяч гривень. Це маленький бюджет. В нас не було серйозного продакшену, бо фільм будується на архівах. Це була більш редакторська робота. Ми підійшли до цього дуже скромно, розуміючи, що зараз не та ситуація, коли можна витрачати великі гроші. Цей фільм зроблений дуже скромно, але дуже якісно. Ми вклали душу у цей проєкт", — резюмував режисер стрічки Акім Галімов. 

На першому закритому показі у кінозалі не лишилося жодного вільного місця. До речі, документальний фільм "Щоденник Монастирського" можуть побачити усі охочі, адже він у вільному доступі. 

Читайте також: Історія одного з кращих борттехніків України: розмова з авторкою книги "Українські колібрі" Світланою Пеньковою

Прямий ефір