Історія в ілюстраціях: роботи британця Джорджа Батлера нагадають світові про війну в Україні

Робота британця Джорджа Батлера. Скриншот: kanaldim.tv

Британський ілюстратор Джордж Батлер своїми роботами розповідає щемливі історії, які могли б загубитися під час воєн та інших лих. В Україні Джордж намалював вже багато робіт. Тут і люди, які ховаються в метро, і руїни Бучі, і пам'ятки, обкладені мішками з піском. Чоловік малює пером, тушшю та аквареллю. Його роботи прикрашають передовиці впливових світових видань, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".  

Він малює те, що відбувається на тлі жорстокості. Своїми витонченим роботами британський ілюстратор Джордж Батлер розповідає щемливі історії, які могли б залишитися непоміченими серед великої кількості новин про війни, конфлікти та стихійні лиха.

"Малюнок чи ілюстрація — це не нова концепція, коли мова йде про фіксацію новин. Насправді у Великій Британії ще 160 років тому ілюстровані щотижневі видання продавалися тисячами екземплярів. Це сумно, бо відтоді домінування фотографії та кіно тільки підтримує нашу одержимість ними і сучасні ЗМІ майже повністю відмовилися від репортажної ілюстрації. Проте вона така ж дієва, ефективна і життєздатна, як і фотографія", — заявляв художник Джордж Батлер.

Людей, котрі ховаються від російських ракет в метро, руїни Бучі, історичні пам'ятники турботливо обкладені мішками з піском або молодята, які прощається, можливо назавжди, на пероні вокзалу. Джордж малює пером, тушшю та аквареллю. Перші свої роботи Батлер створив у Афганістані, коли не був 21 рік і він служив у британській армії.

У серпні 2012 року ілюстратор пішки перетнув кордон Туреччини з Сирією і намалював серію творів про зруйнований війною життя в місті Аазас. Ілюстрації Джорджа Сирії, Іраку та Ємену з'являлися на передовицях авторитетних світових видань.

Дві поїздки Джона Батлера в охопленою війною Україну підтримав Пулітцерівський Центр репортажів про кризи. Ілюстровані історії Батлера про українську війну опублікували популярні ЗМІ у Великій Британії, Німеччині та США. Малюнки британця отримали нагороду Американської спілки редакторів журналів у номінації "Найкраща ілюстрована історія".

Британський художник зізнається, що такої рішучості, яку помітив в українцях, він не бачив ніколи й ніде. Це, на думку Джорджа, дає велику надію на обов'язкову перемогу нашого народу над російським агресором.

Читайте також: Портери Героїв України та розмальовані артефакти: роботи французького художника можна побачити у Національному музеї історії війни

Прямий ефір