Діагностика слуху у дітей: благодійники відкрили сучасний кабінет в "Охматдиті"

Діагностика слуху у дітей. Скриншот: kanaldim.tv

За офіційними даними ВООЗ, від порушень слуху страждають 466 мільйонів людей по всьому світу. В Україні таких людей понад 2 мільйонів. На жаль, багато з них стикаються з цією проблемою ще в дитинстві. Відтепер у поліклініці національної дитячої лікарні "Охматдит" можна пройти діагностику, аби на ранніх етапах виявити порушення. Це стало можливим завдяки сучасному обладнанню. Усі подробиці дізнавайтеся у сюжеті "Ранку Вдома".

За офіційними даними Всесвітньої організації охорони здоров я, від порушень слуху страждають 466 мільйонів людей по всьому світу. В Україні таких людей — понад два мільйони. На жаль, багато людей стикаються з цією проблемою ще в дитинстві. Іноді своєчасне виявлення проблеми і лікування може повністю врятувати слух. Таку діагностику роблять у поліклініці Національної дитячої лікарні "Охматдит". Це стало можливим завдяки сучасному обладнанню, яке подарували медзакладу благодійники з фонду "Відчуй".

"Ми дізналися, що "Охматдит" потребує такого обладнання. Фонд "Відчуй" займається проблемами слуху. Крім того, ми стали співзасновниками благодійної галереї. Це спільний з Фондом гуманітарного розвитку проєкт. Діяльність фонду спрямована на підтримку "Охматдиту". З першого місяця діяльності галереї ми змогли зібрати 1 800 000 гривень благодійних внесків. Мільйон гривень ми спрямували на цей кабінет, а 800 000 спрямовуємо на реабілітацію військових по слуху", — розповіла засновниця благодійного фонду "Відчуй" Людмила Пишна.

Раніше в цих стінах вже був сурдологічний кабінет, але обладнання застаріло. Понад п'ять років у лікарів дитячої поліклініки не було можливості проводити якісну діагностику.

"Саме в поліклініку щороку звертаються понад чверть мільйона пацієнтів. Звертаються з різними проблемами, зокрема, з проблемами слуху. Наше завдання — знайти причини втрати слуху. Для цього потрібно мати аудіометричну кімнату зі спеціальним обладнанням", — каже генеральний директор НДСЛ "Охматдит" Володимир Жовнір.

За допомогою сучасного європейського обладнання лікарі можуть в ігровому режимі діагностувати проблеми зі слухом на ранніх етапах, що зробить лікування ефективним. Одночасно це зменшує навантаження на самих лікарів.

"Ми маємо зараз апарат для реєстрації аутоакустичної місії, прилад для перевірки стану середнього вуха, аудіометр діагностичний з функцією ігрової аудіометрії. Тобто можна проводити аудіометрію уже у дітей з двох років. Двох лікарів відправляють на курси по сурдології. Це як окреме направлення", — лікар-отоларинголог "Охматдиту" Максим Матроніч.

Благодійний фонд "Відчуй" планує й надалі допомагати медичним закладам.

Читайте також: Соціалізація людей з порушеннями слуху та особливі гаджети військовим: про нові проєкти ГО "Відчуй" розповіла Людмила Пишна

Прямий ефір