Як позбутися залежності від солодкого — поради експертів

Як позбутися залежності від цукру. Скриншот: kanaldim.tv

Більшість людей обожнюють солодке і навіть не уявляють свого життя без різноманітних смаколиків. Адже цукор живить наш мозок, дарує енергію та викликає почуття задоволення. Але що відбувається з організмом, якщо вживати солодке надміру? Чи варто прямо зараз скоротити вживання цукру та що у цьому допоможе? Відповіді на ці запитання шукайте у матеріалі "Ранку Вдома".

Більшість людей обожнюють солодке і навіть не уявляють свого життя без різноманітних смаколиків. Адже цукор живить наш мозок, дарує енергію та викликає почуття задоволення. Але що відбувається з організмом, якщо вживати солодке надміру?

"По суті, цукор — це один з наркотиків. Залежність формується досить швидко. Її формують батьки починаючи з раннього дитинства. Саме тому дуже важливо її позбутися", — пояснила доцентка кафедри внутрішньої медицини КНУ ім. Шевченка Лідія Буцька.

Скоротити вживання цукру допоможе збалансоване харчування, кажуть лікарі. Якщо ви щодня вживаєте білки, продукти з високим вмістом клітковини, корисні жири та вуглеводи, це вже буде потужний крок на шляху до відновлення організму.

"Єдиний шлях до того, щоб позбутися цукрової залежності — це усвідомлення того, чому ти цього хочеш. Дуже важливе це психологічне налаштування. Ти маєш розуміти, що цукор — це дійсно шлях до передчасної смерті, до передчасного старіння. Треба усвідомити, що надмір цукру викликає депресію, поганий сон, постійне відчуття втоми", — провадить Лідія Буцька.

Насамперед потрібно з'ясувати причину зловживання цукром, вважає сімейна лікарка Наталія Суслова. Коли ми втомлені, розчаровані, перебуваємо у стані постійного стресу або тривоги, ми починаємо шукати якийсь позитив, намагаємось підтримати свій організм і зазвичай вживаємо солодке.

"Можливо, в людини справді йде психологічний дискомфорт. Попрацювавши з нервовою системою, ми зможемо врівноважити стосунки з харчуванням. Зрештою зможемо позбутися хронічного переїдання солодкого", — пояснила сімейна лікарка, дієтологиня Наталія Суслова.

Важливо дотримуватися режиму харчування і не пропускати прийняття їжі. Солодким іноді теж можна поласувати, але за однієї умови — спочатку поїсти. Тобто потрібно насититися.

"Нехай спочатку у вас буде тарілка, яка там умовно буде містити шматочок м'яса чи риби, каші, овочі, шматочок сиру, чи можливо бобові. Тут кожен собі обирає сам. Ви це маєте поїсти й лише після відчуття ситості можна потішити себе чимось солоденьким. Ви звернете увагу, що через деякий період часу у вас немає гострого бажання переїдати", — додала дієтологиня.

Дефіцит сну також призводить до порушення стосунків з їжею і спонукає до вживання солодкого.

"Тому, якщо є можливість перепочити вдень хоча б 30 хвилин, то використовуйте її. Так само використайте можливість абстрагуватися від новин. Зранку обов'язково треба поснідати, принаймні спробувати себе нагодувати. Навіть якщо ви встали і не хочете їсти, спробуйте по трохи починати снідати. Таким чином поступово можна врегулювати свій графік харчування. Навчіться відриватися від буденних справ, гуляти, слухати музику тощо. Треба усвідомити, що нервова система контролює роботу шлунково-кишкового тракту", — резюмувала Наталія Суслова.

Замість цукерок та тістечок намагайтесь вживати ягоди, фрукти і сухофрукти. Універсальними замінниками цукру є родзинки, інжир, курага, фініки, горіхи, а також натуральний мед. Не починайте день із солодкого. Пийте достатньо води. Іноді нам здається, що ми хочемо їсти, а насправді ми просто відчуваємо спрагу. Будьте фізично активним.

"Поставте собі за мету виконувати активні циклічні вправи не менше 40 хвилин за раз. Тоді ви одночасно будете худнути, тому що після сорокової хвилини починається процес ліполізу. Це ферментативне розщеплення запасних жирів", — додала Лідія Буцька.

Надмірне вживання цукру порушує роботу всіх органів та систем, призводить до цілої низки хронічних захворювань, порушує гормональний фон, погіршує стан шкіри. Поговоріть про пристрасть до солодкого з лікарем, і ви обов'язково знайдете корисну альтернативу. Уникайте шкідливих звичок, не нервуйтеся та дослухайтеся до потреб вашого організму.

Також цікаво:

Прямий ефір