Епіцентр боїв за Київську область: як триває відновлення села Бузова

Село Бузова. Скриншот: kanaldim.tv

Село Бузова неподалік столиці опинилося в епіцентрі боїв за Київську область. Селяни пережили справжнє пекло. Росіяни закатували та вбили 12 місцевих жителів, знищили десятки житлових будинків та освітній заклад. Нині тут розгорнули модульне містечко, а будинки почали поступово відновлювати, йдеться у сюжеті "Ранку Вдома".

Зруйновані приватні будинки, розстріляні паркани та обгорілі багатоповерхівки досі нагадують про російську окупацію. З початком повномасштабної війни село Бузова, що розташоване неподалік столиці, опинилося в епіцентрі боїв за Київську область. Селяни пережили справжнє пекло.

"На краю села стояли орки, як ми їх називали, і вони ходили по будиночках до людей. В одному з будинків був наш воїн, поранений. Його врятувало те, що росіяни не запитали у нього документів", — пригадала староста округу Людмила Закаблук.

Розшукували росіяни також і старосту села та місцевих депутатів. Попри загрози, Людмила Закаблук залишилася в селі. Каже, згадувати ті події дуже важко. Росіяни закатували та вбили 12 односельців, знищили десятки житлових будинків.

Було страшно вийти на вулицю, пригадують місцеві. Росіяни розстрілювали з танків всіх, кого бачили і хто намагався евакуюватися з окупованого села. Від обстрілів люди ховалися у льохах. 

Внаслідок ворожих влучень загорілася місцева школа. Пошкоджені всі три поверхи, знищене шкільне обладнання, повністю вигорів комп'ютерний клас. Жахливі наскрізні отвори в стінах свідчать про варварські дії росіян. У бомбосховищі ліцею на той момент перебували люди. На щастя, ніхто з них не постраждав. Нині школу відновлюють.

"Зараз ідуть відновлювальні роботи, встановлюємо вікна, ремонтують харчоблок, частково зроблено дах будівлі", — повідомив директор Бузівського ліцею Сергій Харитончик.

Освітяни мають надію, що з нового навчального року заклад запрацює і в школі знову лунатимуть дитячі голоси.

Ті, хто втратив житло, тимчасово мешкають у модульному селищі. Його збудували польські партнери.

"Поки що чекаємо на мешканців, які будуть заселятися. Багато хто зараз приносить свої речі. Вони пережили стрес. Наше завдання — зробити все необхідне для того, щоб ці люди, оговталися після пережитого. Хочеться спростити їм життя", — зізнався комендант модульного містечка Михайло Сергушов.

Мешканці села пережили багато потрясінь, проте знаходять час і сили, аби допомагати українським захисникам. Щодня плетуть маскувальні сітки та збирають продуктові набори.

Читайте також:

Прямий ефір