Декрет для тат — досвід Фінляндії: "Утро Дома" з послом Пяйві Лайне

Пяйви Лайне. Фото: Facebook

Скандинавські країни — світовий лідер в питанні рівності статей. Зокрема, у Фінляндії вже давно є нормою декрет для тат. Для порівняння, в Україні тільки в квітні ухвалили закон про декретну відпустку для чоловіків.

Чи приживеться така ініціатива в Україні і чи можуть тато та мама однаково добре справлятися з доглядом за дитиною — розповіла надзвичайна і повноважна пані посол Фінляндії в Україні Пяйві Лайне в ефірі програми "Утро Дома".

Ведучий — Дмитро Слівний.

— У квітні цього року Україна ухвалила закон про декретну відпустку для чоловіків. Як думаєте, українські батьки готові до таких інновацій? І що це дасть суспільству і самим чоловікам?

— Складно сказати, як українські чоловіки сприймуть це нововведення. Але, сподіваюся, вони зрозуміють, наскільки це важливо — брати участь в житті дитини якомога більше. Особливо в ранні місяці.

Я хочу навести приклад: один з моїх офіцерів в посольстві зараз в декреті на три місяці. Це вже вдруге. Коли народився первісток, він був в декреті 6 місяців, після чого пропрацював рік, і зараз у них вже друга дитина. І йому дуже добре.

Ми нещодавно зустрічалися. На нього приємно дивитися. Його малюкові зараз три місяці, і він всюди з ним. І ти реально бачиш цей зв’язок між дитиною і батьком.

— Виходить, справжній сучасний чоловік завжди повинен йти в декрет?

— Ви ставите складне питання, оскільки тут є багато нюансів. Я не зовсім розумію, що мається на увазі під словами справжній чоловік. Але в Фінляндії давно домашні обов’язки розділені порівну між чоловіком і дружиною. До того ж, в Фінляндії все більше чоловіків хочуть розділяти обов’язки з догляду за дітьми, і йдуть в декрет. Відсоток невеликий, але багато батьків беруть невелику відпустку. Наприклад, кілька тижнів.

— Чи може чоловік так само добре справлятися зі своїми обов’язками, як жінка?

— Звісно, ​​чому ні? Єдине, чого чоловік не може — це народити і годувати грудьми. А так мама і тато можуть однаково добре справлятися.

— У чому різниця в умовах відпустки для чоловіків і для жінок в Фінляндії?

— Раніше діяло правило: жінка може використовувати рік відпустки, а чоловік тільки два місяці. Але зараз нове законодавство, згідно з яким кожен з батьків може брати по 6,5 місяців відпустки одночасно. А по закінченню цього терміну є ще додатковий час, який ділитися між батьками так, щоб один працював, а другий сидів з малюком. Потім батьки міняються ролями, кому сидіти, а кому працювати. І так ще 14 місяців.

— Скільки вони отримують в цей момент від держави?

— Близько 80% від зарплат. Найчастіше, звичайно, жінка вирішує залишитися в декреті. Тому що навіть в Фінляндії жінка в середньому отримує менше. Коли чоловік отримує один долар, жінка — 80 центів.

Але зараз фінські жінки, як і взагалі жінки, активно борються за гендерну рівність в різних галузях. Звичайно, ми боремося за рівність. І ця боротьба почалася давно, ще в 18 столітті, коли Фінляндія була частиною Російської Імперії, як і Україна. Тоді виникли нові ідеї — такі, як націоналізм, лібералізм, соціалізм. І, між іншим, фінські жінки першими отримали виборчі права ще в 1906 році. Здається, тільки в Новій Зеландії жінки могли голосувати трохи раніше.

— Як уряд Фінляндії підтримує новонароджених?

— Ви знаєте, фіни — маленька нація. На сьогоднішній день нас всього 5,5 млн. Уряд постійно робить все можливе для зростання населення.

Ще з 1937 року матерям стали виплачувати допомогу з догляду за дітьми. А перед війною з’явилася відома в усьому світі фінська дитяча коробка. Там є абсолютно все, що потрібно маляткові. Вона видається кожній родині в якості підтримки.

Після незалежності, яку ми здобули в 1917 році, Фінляндія була дуже бідною країною. Після Другої світової ми були дуже бідними. Розвиток почався пізніше, але країна всіляко підтримувала людей і стимулювала їх до народження дітей.

У мене двоє дітей, і це дуже круте відчуття, коли отримуєш цю коробку, з дуже якісними речами. Там і зимовий, і літній одяг, перші книжки, іграшки. Важливо, що коробка може бути першим ліжечком для новонародженого. Там навіть є матрац.

Прямий ефір