Як у США діє право на носіння зброї, пояснив американський військовий

Инструктаж по обращению с оружием, штат Колорадо. Фото: ap.org

Вільне носіння зброї в США — це захист від злочинців, і обмежувати це право недоцільно. Таку думку в програмі "На самом деле: мир" телеканалу "Дом" висловив офіцер ВМС США у відставці Гарі Табах.

"Я вважаю, що це захист. Це все одно, що мати протипожежний балон у себе вдома. Якщо пожежа трапляється, ви не тільки викликаєте пожежників, у вас повинно бути ще щось, що може захистити від вогню", — акцентував військовий.

Табах зазначив, що у штатах, де дозволено вільне носіння зброї, злочинів менше, ніж у штатах, де воно заборонене.

"І сьогодні у штатах, де носіння зброї дозволено, набагато менше кримінальних дій і злочинів, тим паче вогнепальних. А злочинність найвища у штатах, де складно отримати дозвіл на зброю, — у таких, наприклад, як Іллінойс, Нью-Йорк, Каліфорнія… Наприклад, у Техасі або у Флориді, у штатах, де зброя вільно дозволена, дуже маленький відсоток злочинів загалом. А у тих штатах, де вона не дозволена, він високий", — деталізував він.

Табах доповнив, що Друга поправка до Конституції США захищає право американців захищати себе й також контролювати дії влади.

"В американській Конституції нашими батьками-засновниками було створено так, що люди мають право на самооборону, мають право носити зброю. Таким чином вони контролюють теж владу. Що влада не єдина, яка може диктувати свої умови. Що якщо людям не подобається, вони можуть себе захистити таким чином", — пояснив Табах.

За його словами, американське законодавство передбачає ретельну п'ятиденну перевірку покупців зброї.

"У тих штатах, де у мене є ліцензія на носіння зброї (в Пенсільванії та у Флориді), ти купуєш зброю, тебе перевіряють через поліцію, через ФБР, і десь 5 днів у тебе мораторій. І за 5 днів, якщо все чисто, ти приходиш і забираєш зброю, яку ти купив. Але перевірки досить-таки ретельні", — розповів військовий.

Він розповів, що у Штатах діють так звані Gun free zone — зони без зброї, де люди повинні залишати зброю, наприклад, в автомобілях, щоб пройти до такої зони. І навів приклад, коли дівчина, що зазнала насильства, заявила, що зброя допомогла б їй чинити опір злочинцю й цим врятувати життя його наступної жертви.

"Нещодавно дівчина виступала у Конгресі. У неї була зброя, у неї була ліцензія на зброю. Вона приїхала до університету, її університет — ось цей ось Gun free zone — зона без зброї. Її зґвалтував бандит — і саме у нього був пістолет під дулом пістолета і він потім пішов, зґвалтував ще одну дівчинку та вбив її. І ось ця дівчина каже: "Якби на мені була зброя, то та дівчина була б не зґвалтована і була б жива сьогодні", — зазначив Табах.

На думку відставного військового, нова ініціатива Білого дому щодо обмеження права на вільне носіння зброї має винятково політичні мотиви.

"Але це все політизоване. Це жодним чином не стосується рівня злочинності або ще чогось. Це просто хочуть роззброїти населення, щоб населення не мало зброї", — резюмував Гарі Табах.

Повна версія інтерв'ю: Пістолет як профілактика: про тему вільного носіння зброї в США говоримо з американським військовим

Нагадаємо, президент США Джо Байден представив нову стратегію щодо боротьби зі злочинністю в країні. У мотивуванні зазначено, що поширення вогнепальної зброї в США — першопричина хвилі насильства, що захлеснула країну. Тепер у Штатах можуть обмежити право громадян на вільне поводження з вогнепальною зброєю. Але рішення спричинило опір у консервативних кіл. У цьому вони угледіли наступ на Другу поправку до Конституції США, яка гарантує право громадян на зберігання та носіння зброї.

Прямий ефір