Путін перебуває "в мишоловці", — політолог Орєшкін про саміт у Женеві

Дмитрий Орешкин. Фото: kanaldom.tv

У переговорах президента США Джо Байдена та очільника РФ Володимира Путіна, які відбудуться завтра, 16 червня, у Женеві, провідну позицію як представник інтересів країн Заходу посяде американський лідер. Таку думку в програмі "На самом деле: Россия" телеканалу "Дом" висловив російський політолог Дмитро Орєшкін.

На думку політолога, на саміті Путін — Байден американський президент після минулої зустрічі з представниками країн Заходу, лідерами ЄС і НАТО стане виразником якоїсь спільної думки міжнародної спільноти про подальший розвиток подій на світовій політичній арені в контексті російського питання.

"Позначивши кордони єдності Заходу (на що західні країни готові, на що не готові), він виступить перед Путіним, скажімо так, як гравець, фронтмен всього розвиненого людства. У цьому сенсі у Володимира Путіна ситуація не дуже втішна, тому що "подаватиме" Байден, а йому є, що "подати". Путін у кращому випадку відбиватиметься в радянських традиціях: "А цього немає. А ви доведіть", — вважає Орєшкін.

Політолог вважає, що Байден під час переговорів пред'явить Путіну не просто звинувачення, а конкретні докази протиправних дій Кремля — ​​наприклад, втручання до американських президентських виборів і усунення політичних опонентів Путіна.

"Думаю, Байден людина серйозна і він привезе з собою кілька вельми неприємних для Володимира Володимировича фактів. Не просто звинувачення, а конкретні докази, як РФ підтримує хакерів, втручається у вибори, вбиває своїх опонентів тощо. Путін може говорити, що цього не було, але у переговорах віч-на-віч Байден може пояснити, що за цим піде", — сказав Орєшкін.

На його думку, "очевидна перевага на боці Байдена й об'єднаного Заходу".

"Думаю, що це буде констатація того, що Путін перебуває "в мишоловці". Байден, напевно, досить жорстко йому покаже вузький коридор можливостей, в якому перебуває Володимир Володимирович", — зауважив політолог.

Тим часом Орєшкін переконаний, що традиційні погрози Москви застосувати ядерну зброю мають вже не настільки вагомий вигляд, оскільки це залежить не тільки від рішення Путіна "натиснути на кнопку", але й від розуміння наслідків такого кроку російським військовим керівництвом.

"Традиційна манера спілкування із Заходом за допомогою шантажу — "а якщо що, ми ядерною бомбою бахнемо" — з кожним роком стає дедалі менш страшною. Так, звичайно, як і раніше і ми, і Захід боїмося атомної бомби, але шансу її використовувати у Путіна може й не бути. Щоб натиснути на кнопку, недостатньо його особистої волі. Є ще воля генералів, які теж розуміють, чим це скінчиться", — переконаний політолог.

Він доповнив, що, якщо ігнорувати бравурні заяви російської пропаганди та орієнтуватися на реальну дипломатичну розстановку сил, то можна припускати, що "Байден виграє".

"Думаю, що якщо розділяти пропагандистський вихід і сухий дипломатичний залишок, то ймовірніше Байден виграє. У всякому разі, він матиме повне право сказати: "Я поговорив із Путіним, я запропонував йому, він відмовився. Тепер у мене не залишається інших варіантів, як діяти так і так", — резюмував Орєшкін.

Повна версія інтерв'ю: Для України загрози немає: прогнозами зустрічі Байдена з Путіним діляться Леонід Гозман і Дмитро Орєшкін

Прямий ефір