1,3 тис. проваджень про корупцію потрапили до суду з початку року, — Венедіктова

Ирина Венедиктова. Фото: ukraine30.com

3 тис. проваджень про корупцію потрапили до суду минулого року, а від початку 2021 року — ще 1,3 тис. Про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова під час форуму "Україна 30. Економіка без олігархів", інформує кореспондент телеканалу "Дом".

"Завдяки злагодженим діям правоохоронців і прокурорів у нас щоденно до суду скеровується щонайменше 11 проваджень про корупційні правопорушення. Загалом за минулий рік їхня кількість зросла на 20% і становить 3 тис. Цього року і ми маємо ще кращу позитивну динаміку, і вже за цей час бачимо збільшення скерованих до суду кримінальних проваджень, які на сьогодні становлять 1 300", — зазначила Венедіктова.

За її словами, основну увагу Генпрокуратура зосередила на боротьбі з привласненням і розтратою шляхом зловживання посадовими особами своїм службовим становищем. Як результат — минулого року до суду скерували на половину більше проваджень цієї категорії — 2 тис.

"Ми вживаємо всіх необхідних заходів для реалізації принципу невідворотності покарання — за минулий рік у нас було засуджено 620 корупціонерів, а цього року їхня кількість уже збільшилася на чверть порівняно з цим самим періодом минулого року та сягає понад 350", — сказала генпрокурор.

Водночас розгляд таких справ гальмується у судах — часто їх розглядають роками. За словами Венедіктової, "відкладене правосуддя стало справжнім вироком у боротьбі з корупцією".

"Завдання боротьби з корупцією не може бути на порядку денному лише в антикорупційних інституціях. Я перепрошую, але так не працює, що одні за функціоналом мають боротися, а інші або просто спостерігають, або беруть у цьому активну участь, але тільки в певних гаслах і в певних словах говорять про необхідні кроки", — сказала вона.

Щоб досягнути потрібного результату, усе громадянське суспільство повинне припинити давати хабарі та брати їх.

"Нам необхідно боротися не тільки з наслідками корупції, а насамперед з її причинами та джерелами — це олігархічна система і неприборкана бюрократія", — додала Ірина Венедіктова.

Читайте також: Президент не боїться ризику: законопроєкт про олігархів обговорюємо з Микитою Потураєвим

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розповів, чи потрібен Україні план "Б" для боротьби з олігархами.

Прямий ефір