У росіян "палало": появою свого знаменитого синьо-жовтого мейкапу та реакцією у світі поділилася Ярослава Магучіх

Ярослава Магучіх. Фото: gettyimages.com

Олімпійські ігри-2024 були дуже важливими змаганнями для всього світу, бо відбувалися під час повномасштабної війни РФ проти України. На цьому олімпійська чемпіонка зі стрибків у висоту Ярослава Магучіх акцентувала в інтерв'ю телеканалу "Ми — Україна" в межах марафону "Єдині новини", інформує "Дім".

Ярослава, як і кожен представник української делегації, користувалася будь-якою можливістю, щоб говорити про російську агресію, про те, що Росія — це держава-терорист.

"Звичайно, мій головний меседж був, що ми продовжуємо воювати, відстоювати свої землі. І для мене було важливо вибороти все ж таки золоту нагороду, щоб потім я могла мати змогу більше спілкуватися з журналістами, бо "золото" — це завжди більше уваги ЗМІ", — пояснила вона.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) рекомендував спортсменам не говорити про політику, про війну, мовляв, спорт, Олімпійські ігри — це про мир.

"Але я знала, що буду казати. Тому що я не можу казати про мир, коли в моїй країні йде війна, коли вбивають мирне населення, і це відбувається в центрі Європи. Я одразу сказала, що буду говорити. І ЗМІ були зацікавлені в цьому. Першим моїм великим змаганням з початку повномасштабного вторгнення був Чемпіонат світу з легкої атлетики в Сербії (відбувався з 18 по 20 березня 2022 року, Магучіх виборола "золото", — ред.). Я виходила до преси, журналісти цікавилися: як, що відбувається зараз в Україні? І впродовж цих понад двох років, коли я виходила на пресконференції, то було більше запитань про війну в Україні, ніж про мою спортивну кар'єру. І треба говорити, бо так більше людей, іноземців дізнаються правду про війну", — акцентувала Магучіх.

За відчуттям спортсменки, на жаль, наразі Європа трішечки втомилася вже від війни, вона хоче продовжувати своє мирне життя.

"Але ми теж хочемо продовжити своє життя в мирному середовищі. Тому треба ще більше говорити та нагадувати, особливо зараз. І коли мені [на Заході] хтось каже, що вони втомилися вже від війни, я відповідаю: "А чому ви мені це кажете? Гадаєте, я не втомилася від війни? Ми живемо в цих реаліях. Скажіть це росіянам, які прийшли на наші землі. Не мені це треба говорити", — наголосила українська чемпіонка.

Рішенням МОК до участі в Олімпіаді-2024 у Парижі в нейтральному статусі було допущено 31 атлета з держав-агресорів: 15 спортсменів з російським паспортом і 16 — з білоруським. Проте Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (як і декілька інших) не допустила росіян і білорусів до олімпійських змагань.

"В принципі, вони (російські та білоруські легкоатлети) не змагаються з початку повномасштабного вторгнення, тому що Себастьян Коу (президент асоціації легкоатлетичних федерацій, — ред.) повністю солідарний з українськими спортсменами, асоціація підтримує та допомагає нам з початку війни. Тому росіян та білорусів у нас не було", — сказала Магучіх.

Але був ризик провокацій з боку російських журналістів.

"Це була велика праця нашої федерації, пресаташе. Бо вона знала, що може бути. І вона говорила: якщо будуть хоч якісь російські журналісти, то мої атлети не будуть давати інтерв'ю взагалі нікому. Все", — зазначила Ярослава.

На Олімпіаді був неприємний інцидент, коли українську каноїстку Анастасію Рибачук змусили зафарбувати на її каное напис I'm Ukrainian, заявив, що це пропаганда. Проте в легкій атлетиці такого не було, і Ярослава Магучіх виступала з макіяжем у синьо-жовтих кольорах, з вплетеними в коси національними стрічками.

"У нас в легкій атлетиці є самовираження. Я стрибаю і зі значком мапи України. І коли я тільки почала стрибати комерційні змагання, я стрибала із цим значком-картою. І пам'ятаю, як російські пабліки писали, що я стрибаю з мапою України, де є Крим, що неможна так стрибати, що це пропаганда. Але це тільки у них так "палало", — повідомила спортсменка.

Мейкап у кольорах прапора України, ті ж знамениті стрілки на очах, Ярослава собі робить сама. До речі, зачіска, макіяж займають приблизно годину.

"Раніше малювала однотонні стрілки — чорні, або жовті, сині. Але в легкій атлетиці на комерційних змаганнях ми виступаємо в бренді, з яким в тебе підписаний контракт. Я хотіла якось виділитися, що я з України, й спочатку не знала, як це зробити, але потім придумала — намалювати стрілочки в кольорах нашого прапора, і це буде круто. Я знала, що це всі побачать. Звичайно, всі знають, що я з України, коли йде представлення спортсменів, але все одно хотілося звернути увагу людей, що все ж таки я борюся за Україну. Я коли перший раз приїхала на змагання з цими стрілочками, виходила з готелю, і багато людей підходило і питали: "Ви з України?" — "Так, з України", і я теж ділилася всім, що відбувається у нас", — розповіла Ярослава.

Читайте також: Світовий рекорд тримався 37 років: Ярослава Магучіх розповіла, як взяла 210 см у стрибках у висоту

Прямий ефір