Світовий рекорд тримався 37 років: Ярослава Магучіх розповіла, як взяла 210 см у стрибках у висоту

Ярослава Магучіх. Фото: gettyimages.com

Основні досягнення легкоатлетки Ярослави Магучіх за останній час — "золото" на Олімпійських іграх-2024 та встановлення світового рекорду зі стрибків у висоту на 210 см у липні під час етапу Діамантової ліги в Парижі. Про це олімпійська чемпіонка розповіла в інтерв'ю телеканалу "Ми — Україна" в межах марафону "Єдині новини", інформує "Дім".

"Були дві основні мети на мою спортивну кар'єру — це світовий рекорд і олімпійське "золото". Але зараз я вже думаю так, що олімпійські нагороди важливіші, тому що ти залишаєшся олімпійським чемпіоном назавжди. А світовий рекорд, звичайно, хтось колись та поб'є. Тому олімпійська нагорода, напевно, важливіша. Але я не можу сказати, що і рекорд не важливий, тому що коли я його стрибнула, я вписала ім'я України в історію світової легкої атлетики. Наприклад, перед кожними змаганнями є старт-лист, і на початку завжди будуть писати, що світовий рекорд належить Ярославі Магучіх з України, навіть, якщо я не буду брати участь у змаганні", — зазначила спортсменка.

До рекорду Ярослави у 210 см світовий рекорд у 209 см тримався 37 років, його 1987 року встановила болгарська легкоатлетка Стефка Костадінова.

"Це був один з рекордів, щодо якого прогнозували, що його не поб'ють. Тому що він довго тримався, і здавалося, що на цьому всі можливості людства, скажімо, були вичерпані. Проте ми змогли з моєю тренеркою, тренерами. Але це був довгий шлях — не тільки фізичний, а й психологічний, тому що треба бути готовим стрибати на таку висоту", — розповіла українська чемпіонка.

Цей 1 см висоти, щоб перебити світовий рекорд, коштував великих зусиль Ярослави та її тренерської команди.

"Психологічна підготовка — один з аспектів професійного спорту. Ти можеш бути круто готовим фізично, ти підготувався, але коли ти приїжджаєш на змагання, то можна не впоратися саме психологічно — з хвилюваннями, або з тим, що багато людей прийшло подивитися. А стадіони на Чемпіонатах світу, на Олімпійських іграх завжди заповнені. І ти повинен бути готовий показувати результат на самих змаганнях, не тільки на тренуваннях", — пояснила Магучіх.

Три роки тому Ярослава встановила свій особистий рекорд у приміщеннях — 206 см. І на кожен новий сантиметр йшло багато часу, напрацювань щодо стрибка, техніки розбігу.

"Наприклад, за цей рік ми змінювали мій розбіг двічі. Тобто я багато років стрибала, у мене був один розбіг. Якщо казати технічно, то на початку перші два кроки в мене були більш стрибкові, а потім я починала бігти. Взимку ми вирішили, що я витрачаю на це дуже багато енергії, і мене не вистачає сил, щоб літати високо. І ми вирішили, що я буду починати відразу бігти. Звичайно, якщо 5 років стрибати в одній техніці, то щось змінювати в розбігу — це складно. Це складно й психологічно для мозку, щоб нейронні зв'язки всі синхронізувалися. Але результат був, і зимовий сезон я почала дуже гарно — на відкритті сезону я стрибнула 204 см, і це було моє найвище відкриття сезону", — сказала вона.

Друга зміна техніки була вже перед Олімпіадою, навесні — вирішили додати ще два кроки до розбігу.

"У мене було 9 кроків, стало 11. Це ми зробили, тому що в мене з'явилася швидкість, в мене з'явилася сила. І мені було потрібно, щоб перед планкою я робила короткі кроки, але дуже швидко, щоб по інерції, з фізики  мене відштовхнуло від землі. І, звичайно, це було складно, не завжди виходило. Одне тренування могло бути все супер, а за кілька днів я з цього розбігу не могла перестрибнути планку навіть 185 см. Але ми це зробили, й це дало свої результати цього сезону", — пояснила легкоатлетка.

Ярослава зазначила, що її світовий рекорд, який вона встановила у липні, не тиснув на неї на Олімпіаді, а навпаки — дуже допоміг.

"Бо я вже була психологічно більш підготовлена, тому що ніхто вище за мене ніколи не стрибав. Тобто я лідер сезону. Крім того, у Парижі — це моя друга Олімпіада, я вже знаю, як все відбувається. І я виходила в сектор вже підготовлена. Я виходила на Олімпійські гри, й знала, що зроблю все можливе, щоб в мене була золота нагорода. Так і вийшло, я стрибнула все з першої спроби, і це мені гарантувало "золото", — резюмувала Ярослава Магучіх.

Читайте також: Ярослава Магучіх встановила світовий рекорд у жіночих стрибках у висоту

Прямий ефір