Я бачив мокрі очі і чув, що цей фільм ще впродовж кількох днів тримає, — режисер "Будинку "Слово" Тарас Томенко

Тарас Томенко. Скриншот: kanaldim.tv

Одним із найбільш обговорюваних і найпопулярніших фільмів в українському прокаті 2024 року стала стрічка "Будинок "Слово": Нескінчений роман" Тараса Томенка. У травні, за перші три тижні прокату вона зібрала близько 13 млн гривень. Про шалений успіх свого кіно режисер Тарас Томенко розповів у програмі "Точка опори" на телеканалі "Дім".

На основі своїх досліджень спочатку Томенко створив документальну стрічку "Будинок "Слово", яка вийшла у 2017 році. А вже потім випустив ігровий фільм "Будинок "Слово": Нескінчений роман" (2024).

Стрічка розповідає про знищення мистецького руху, що виник у 20-30-ті роки в Харкові. В будинку "Слово" тоді жили найвизначніші митці української культури: літератори, художники, режисери. Навмисно зібрану в одному місці інтелігенцію протягом кількох років репресували, розстрілювали чи змушували працювати на радянську систему. 

"Для мене це стало несподіванкою: шалена популярність фільму, безпрецедентна для українського кіно, повні зали. Мені надзвичайно приємно, адже це певна плата за 12 років роботи над цими двома фільмами. Для історичного українського кіно це, напевно, рекорд. Це не розважальний жанр. Не комедія, на яку люди йдуть відпочити. Це кіно, на яке йдуть, аби подумати і переосмислити. Звісно, надзвичайно приємно, що українці зробили такий прорив", — поділився режисер.

Дмитро Олійник у ролі Акімова. Кадр із фільму "Будинок "Слово": Нескінчений роман"

Тарас Томенко додав, що багато разів бував на показах своєї стрічки, але після представлення фільму покидає кінозал і не переглядає саму роботу на екрані.

"Я потім бачив реакцію глядачів, які виходять із зали. Я бачив мокрі очі і чув, що цей фільм ще впродовж кількох днів тримає у тому стані. Це надзвичайно добре, що фільм працює і поза кінозалом", — сказав він.

Одним з головних героїв кінострічки є письменник Микола Хвильовий — ідейний натхненник мистецького гасла "Геть від Москви!", один з найвідоміших представників "Розстріляного відродження". Після початку сталінського терору він наклав на себе руки.

Тарас Томенко — український кінорежисер та сценарист, син письменника і поета Миколи Томенка. Член Української кіноакадемії (2018) та Європейської кіноакадемії (2018). Режисер документальних фільмів "Ліза" (2006), "Мамочки" (2007), "Терикони" (2022). Останній розповідає про життя дітей у прифронтовій зоні Донбасу під час війни. "Терикони" вибороли нагороду 13-го Одеського міжнародного кінофестивалю. Ще одна робота Тараса Томенка — "Будинок "Слово" (2017) — отримала українську національну кінопремію "Золота дзиґа" в категорії "Найкращий документальний фільм". У травні 2024-го на великі екрани України вийшов повнометражний ігровий фільм "Будинок "Слово": Нескінчений роман", який став однією з найбільш обговорюваних прем'єр року і отримав численні нагороди на міжнародних кінофестивалях.

Читайте також

Прямий ефір