Збирає гроші на дрони для ЗСУ: історія волонтера на кріслі колісному

Сергій Цитриков. Скриншот: kanaldim.tv

47-річний волонтер Сергій Цитриков з Тернополя збирає кошти на дрони для ЗСУ. Донатять волонтеру під час його подорожей Україною. За два благодійні тури волонтер на кріслі колісному подолав 750 кілометрів шляху та зібрав майже 400 000 гривень для ЗСУ, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

47-річний волонтер Сергій Цитриков з Тернополя. Після школи пройшов строкову службу, закінчив будівельний технікум і до 40 років працював на будівництві виконробом.

"У 2017 році отримав побутову травму. Переламав хребет, пошкодив спинний мозок і від того часу користуюся кріслом колісним", — ділиться волонтер Сергій Цитриков.

Чоловік отримав першу групу інвалідності та завдяки знайомим знайшов роботу онлайн — робив кошториси для будівельних проєктів. На початку повномасштабної війни разом з родиною поїхав до батьківського будинку в Тернопільську область,

"Ми з братом возили хлопцям на блокпост харчі та воду. Потім почали виготовляти їжаки, щоб дорогу перегороджувати. Варили їх з металу та хлопцям возили. Потім брат пішов служити, а я почав шукати благодійний фонд, який би мені офіційно дав посвідчення волонтера, щоб я міг займатися волонтерською діяльністю", — пригадує волонтер.

Сергій став волонтером у благодійній організації "Паляниця ОРГ". Спершу збирав кошти на потреби армії за запитом від воїнів. Згодом пройшов декілька курсів зі збирання FPV-дронів і почав самостійно їх збирати. Волонтер уже передав на фронт 18 FPV-дронів. Зараз він збирає ще одну партію з 20 одиниць. Аби не зупинятись на досягненому і назбирати кошти на виготовлення нових, Сергій вирішив розпочати благодійні заїзди містами Тернопільщини. Перша поїздка відбулася у травні 2024 року. Тоді волонтер за 6 днів подолав 320 кілометрів на кріслі колісному.

"Мені вдалося зібрати  142 000 гривень. Я їхав дорогою без ніякого супроводу. Люди бачили мене, бо я віз з собою прапор України та прапор УПА. Тоді донатили навіть водії фур", — каже Сергій Цитриков.

Відчувши підтримку людей Сергій вирішив продовжити свої благодійні тури. У наступному турі за вісім днів йому вдалося зібрати вдвічі більше грошей.

"За два етапи я проїхав 750 кілометрів. Під час другого етапу мені вдалося зібрати на 100 000 більш. Це десь 246 000 гривень", — резюмував Сергій Цитриков.

Ця поїздка була складнішою, адже місцевість цієї частини Тернопільщини доволі горбиста, далися в знаки проблеми зі здоров'ям. Тож нині волонтер проходить реабілітацію і планує свій третій маршрут, аби забезпечити дронами якомога більше воїнів.

Читайте також: Займаються евакуацією тварин та допомагають ЗСУ — історія кінологів 

Прямий ефір