НБУ посилив валютні обмеження на розрахунки за кордоном — деталі

Валютні операції за кордоном. Скриншот: kanaldim.tv

Встановлюється щомісячний ліміт у 100 000 гривень в еквіваленті на розрахунки за кордоном, що здійснюються платіжними картками в іноземній валюті. Такі обмеження мають запобігти витоку капіталу з України. Детальніше про нові правила дізнавайтеся у "Ранку Вдома".

Українські біженці за кордоном вже понад два роки. Зміни на них чекають і за місцевим законодавством, і за українським. Зокрема, у фінансовому відношенні. За покупками будуть стежити ретельніше. Встановлюються ліміти.

"Щомісячний ліміт у 100 000 гривень в еквіваленті на розрахунки за кордоном, що здійснюється з використанням платіжних карт іноземної валюти для оплати низки товарів та послуг. Зокрема, годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння тощо", — пояснив член Ради Нацбанку України Василь Фурман.

Обмеження для валютних карток почали діяти з 10 вересня. Подібні ліміти діють і для рахунків у гривні. Туди додали ще одну категорію.

"Встановлюється щомісячний ліміт у розмірі 500 000 гривень в еквіваленті на операції з агентами з нерухомістю за кордоном. Ці операції для оплати комісії за управління, оплати за проживання", — додав Василь Фурман.

Йдеться насамперед про послуги для операцій з агентами та менеджерами з нерухомості. Тобто на більшість біженців це обмеження не розповсюджується. Подібні кроки, кажуть в НБУ, спрямовані на протидію обходу чинних обмежень та витоку капіталу з України. Бо потрібні гроші. В бюджеті не вистачає на армію.

"Гроші потрібно шукати не лише через податки, а знову ж таки, для того, щоб все зробити, щоб вивезти із тіні ті доходи, які повинні бути в державному бюджеті України", — пояснила народна депутатка Леся Забуранна.

Митниця виведення тіньового бізнесу та контроль підакцизних товарів – тільки частина доходів. Ще один аспект — бізнес.

"Те, що стосується більшості громадян, це, звичайно, підвищення військового збору з 1, 5 % до 5 %. Та нововведення військового збору для фізичних всіх підприємців", — додала нардепка.

Багато з них працюють на експорт, тож в НБУ пом'якшили валютні обмеження.

"Цілий ряд українських підприємств реалізує свої товари за кордоном, наприклад, в різних мережах торгівельних. Зрозуміло, що потрібно сплачувати податки, бо надано дозвіл сплатити ПДВ, а валютний виторг у великих обсягах буде надходити до України. Це плюс для українського валютного ринку", — резюмував член Ради Нацбанку України Василь Фурман.

Пів мільярда гривень бюджетного дефіциту. Ці гроші потрібно знайти вже до кінця нинішнього року. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, нині триває активна дискусія з партнерами з Міжнародного валютного фонду.

Читайте також: В Україні планують підвищувати податки та військовий збір — коментарі експертів

Прямий ефір