Документальний фільм "Журналіст" Олександра Махова — залаштунки 

Олександр Махов. Скриншот: kanaldim.tv

У Києві завершилися зйомки документального повнометражного фільму про загиблого журналіста та військовослужбовця Олександра Махова. Зняти стрічку чоловік прагнув ще з початку війни. На фронті він фільмував все на телефон та навіть придумав назву для стрічки — "Журналіст". Команда "Ранку Вдома" побувала залаштунками створення стрічки, аби розповісти хто продовжує справу Олександра Махова. 

Він залишив неймовірне відео. Вже тоді, на початку повномасштабного вторгнення, розумів, це буде фільм. Фільм про Олександра та його побратимів. Зараз студія "Фелікс" фактично здійснила його мрію. Київ. Швидкісний трамвай. Станція Олександра Махова. Тут відбуваються фінальні зйомки повнометражного документального фільму про загиблого журналіста та військовослужбовця Олександра Махова. У стрічці знімається Настя, його наречена. 

"Я не граю ніякої ролі, я буду тим, ким я є. Документальний фільм — це була його мрія така ще навіть до повномасштабного вторгнення. Коли Олександр в перший день великої війни знову долучився до лав ЗСУ, тоді він, звісно, вже зрозумів, про що цей буде фільм. Коли він мені дзвонив, він дуже багато про це розповідав. Він казав: "Головне, щоб ми всі вижили. Я і мої побратими, тому що це буде розповідь про нас", — пригадує військова ЗСУ Анастасія Блищик. 

Олександр Махов родом з Луганщини. У 2014 році, коли його рідне місто окупували росіяни, він виїхав до Києва, працював воєнним кореспондентом, а вже наступного року пішов на фронт. Згодом продовжив висвітлювати війну, яка тривала на Донбасі. 

Коли почалось повномасштабне вторгнення, першого ж дня пішов до військкомату і вступив до лав оборони. Воював у складі 95-ї десантно-штурмової бригади. Між запеклими боями він завжди знаходив час для своєї нареченої Насті. Розповідав про війну та освідчився на фронті. 

На фронті Олександр встигав усе — захищати українців, звільняти окуповані росіянами території та фіксувати війну. Фільмував на телефон, розповідає Настя. 

"Я знала про те, що він все документував на свій телефон. Якось він зізнався, що придумав, як буде називатися його майбутній документальний фільм.  Фільм буде називатися "Журналісти". Тому сьогодні мені не треба вигадувати ніякої іншої назви", — додала Анастасія Блищик.

Сашко загинув під час запеклих боїв 4 травня 2022 року на Харківщині. Згодом Настя продовжила його справу, вона долучилася до лав ЗСУ. Та попри все, думки про фільм її не полишали. Знімання стартували на початку цього року у невеличкому селищі Довгеньке, де загинув військовий. 

"На станції Олександра Махова сьогодні я вперше. Я була на його вулиці. Перші таблички почепила ми з друзями. Тоді мені з КМДА повідомили, що і станція буде також перейменована. Не завжди мені легко даються ці зйомки. Наприклад, коли ми знімали в Довгенькому, мене накривало. Сьогодні я тримаюся", — зізнається Анастасія Блищик.

У стрічці будуть використані унікальні кадри з особистого архіву Олександра Махова. 

"Коли ми отримали від Насті його телефон, то там вже було дуже багато матеріалу. Знаєте, це матеріал не для бекстейджу. Він точно знав, для чого він це знімає, для чого він це робить. Це віднято професійно, професійним журналістом. Це відзнято кільками дублями, деякі моменти навіть розкадровані. Хочу, щоб розуміли, що він не  просто так знімав будні. Це робота у складних умов, коли літає арта, тебе обстрілюють з танків, вчаться керувати технікою", — зазначила продюсерка-документалістка Іванна Слободянюк. 

Знімальна група вже записала інтерв'ю з побратимами Олександра. У одному з будинків будинку відбувається реконструкція подій перших днів повномасштабного вторгнення росіян. 

"Цей фільм насправді знімає Олександр Махов. Фільм вже був відзнятий Олександром Маховим. Все, що ми робимо, це просто взяли в руки цей телефон і намагаємося зробити те, про що він мріяв разом з Настею. Це кіно про кохання, яке допомагає жити пам'яті Олександра Махова. Це кіно про наше життя, яке відбувається тут і зараз, сьогодні. Це кіно про збереження пам'яті. Попри те, що майже третій рік немає Олександра Махова, його ім'я живе, про нього знають", — резюмувала  Іванна Слободянюк. 

Документальна стрічка "Журналіст" з'явиться вже наступного року. Спершу фільм планують показати за кордоном, аби нагадати про війну в Україні, яку розпочала Росія.

Читайте також: Пам'яті нашого колеги: два роки, як загинув Олександр Махов

Прямий ефір