Випробування британської авіабомби та членство України в Європейському центрі ядерних досліджень — 3 жовтня в історії 

Зустрічаємо четвер, 3 жовтня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Вся родина у зборі, смажена індичка на столі та парад Мейсі. Так святкують День подяки у Сполучених Штатах Америки. Велике державне свято присвячено врожаю минулого року. Офіційну таку традицію ввів 3 жовтня 1863 року тодішній президент США Авраам Лінкольн. Святковою датою проголосив останній четвер листопада. Цьогоріч свято припадає на 28 число. 

Він був першим директором Одеського музею мистецтв і фантастичним митцем. Головні теми його творчості — люди та природа. 3 жовтня 1852 року народився один з найвидатніших українських художників Киріак Костанді. Картина "Розквітлий бузок" — один з найкращих творів художника. 

Цього дня 1906 року затвердили міжнародний сигнал лиха SOS. Сталося це на морській конференції в Берліні за участю 29 держав. Літери SOS використовували у разі неминучої небезпеки для радіозв'язку на морі. Їх набирали азбукою Морзе — три крапки, три тире, три крапки. Хто і коли вперше використав сигнал лиха SOS, невідомо. Згідно з однією з версій, це сталося 1909 року на пасажирському судні "Славонія". 

3 жовтня 1952 року Велика Британія провела своє перше випробування атомної бомби. Місцем обрали узбережжя Австралії. Зброя масового ураження з еквівалентною тротиловою масою у 25 кілотонн була успішно випробувана з борту фрегата "Плім". Відтак Британія стала третьою після США та СРСР ядерною державою. 

11 років тому Україна підписала угоду про асоційоване членство в Європейському центрі ядерних досліджень, водночас отримавши можливість брати участь у всіх формах наукового співробітництва. Штаб-квартира CERN, такою є абревіатура провідної наукової організації й найбільшої у світі лабораторії фізики високих енергії, розташована в околицях Женеви на кордоні Швейцарії й Франції. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома".

Прямий ефір