В Україні затвердили стандарт початкової музичної освіти

Піаніно. Фото: unsplash.com

Система мистецької освіти в Україні складається з понад 1250 муніципальних мистецьких шкіл, шести державних мистецьких ліцеїв, 45 муніципальних та 14 державних мистецьких коледжів, академій та університетів, які готують професійних музикантів, художників, артистів театру, балету, кіно, режисерів, менеджерів культури. Міністерство культури та інформаційної політики затвердило стандарт початкової музичної освіти, повідомляє "Дім" з посиланням на пресслужбу МКІП.

Початкова музична освіта здобувається одночасно з початковою та базовою середньою освітою (1-9 роки навчання). Новий стандарт для музичних ліцеїв розроблений робочою групою, створеною наказом Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти і орієнтований не тільки на сучасні тенденції в освіті загалом, а й в музичній освіті зокрема. Стандарт проходив процедуру громадського обговорення. Переважну більшість зауважень та пропозицій врахували.

Оскільки стандарт охоплює роки навчання юних музикантів від самого початку їх входження в майбутню професію, ключовим у стандарті стало орієнтування змісту на глибше вивчення української музичної спадщини та зміну підходів до формування музично-теоретичних та музично-історичних компетентностей.

Стандарт містить обов'язкові результати навчання, які мають досягнути учні музичних ліцеїв та перелік обов’язкових освітніх компонентів, з яких випускники таких ліцеїв мають скласти атестацію для завершення опанування відповідної освітньої програми, а також стане основою для розроблення Типової освітньої програми, яка охоплює перший та другий рівні Національної рамки кваліфікацій.

Читайте також: Іспанський диригент Рамон Торрельєдо виступив із Маріупольським оркестром у Києві

Прямий ефір