Національний балет України вирушить у турне по США          

Організатори гастролей на зустрічі з Оксаною Маркаровою. Фото: ukrinform.ua

У жовтні колектив Національного балету України вперше за період незалежності вирушить у турне Сполученими Штатами Америки. Артисти трупи, яка виступає в Національному оперному театрі імені Тараса Шевченка, з 8 по 30 жовтня відвідають 16 міст східного узбережжя Америки, інформує "Дім" з посиланням на "Укрінформ".

Перший виступ із 20 запланованих відбудеться в Центрі мистецтв імені Джона Кеннеді у Вашингтоні 8 жовтня. Колектив продемонструє постановки зі свого класичного репертуару — "Баядерка", "Жизель" та "Дон Кіхот". Також до українських артистів балету долучаться танцюристи з канадського фольклорного колективу "Шумка", створеного в 1959 році.

На пресконференції зазначили, що артисти обох колективів виступатимуть перед надсучасним величезним 3D-екраном, який створюватиме захопливі сценічні ефекти. Частина грошей від продажу квитків, товарів та індивідуальні пожертви будуть спрямовані на вирішення гуманітарних проблем України, спричинених російською війною.

Організатори турне — американська гуманітарна організація Humanite, компанія Princeton Entertainment, Сімейний фонд Едварда Гаддока —  за сприяння Посольства України у США.

"Національний балет України, безперечно, є одним з провідних балетних колективів світу. Однак це турне покликане продемонструвати набагато більше, ніж звичайні балетні спектаклі. Це символ стійкості й мужності українського народу й можливість для України показати свою багату й чудову культурну спадщину", — сказала посол України у США Оксана Маркарова.

Важливо, що це турне допоможе зібрати ресурси для допомоги постраждалим в Україні від російської агресії, додала вона.

"Ці гастролі — не просто неймовірні вистави й свято культури, а й міст між українцями та американцями, котрі хочуть допомогти. Для нас це можливість підтримати наших українських друзів і сміливо заявити, що прекрасне справді може допомогти виправити потворне й руйнівне", — зазначив генеральний директор Humanite Джеремі Кортні.

У рамках гастролей танцюристи після Вашингтона відвідають Філадельфію (Пенсильванія), Бостон (Массачусетс), кілька міст у Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Шарлотту (Північна Кароліна), Атланту (Джорджія), низку міст у Флориді.

Читайте також: Це була мрія усього мого життя, — скрипаль Дмитро Удовиченко про перемогу на Queen Elisabeth Competition

Прямий ефір