Французи допоможуть відновити три лікарні Чернігівщини, — МОЗ

Представники агенства Expertise France. Фото: moz.gov.ua

Між Чернігівською обласною військовою адміністрацією та французьким агентством Expertise France підписано угоду про співпрацю. Взаємодія спрямована на відновлення медичних закладів та покращення доступу населення Чернігівської області до основних медичних послуг попри виклики повномасштабної війни, інформує "Дім" з посиланням на повідомлення МОЗ.

"Завдяки потужній міжнародній підтримці наших партнерів, зокрема й Франції, можемо ефективно протидіяти викликам війни та працювати над подальшим розвитком медичної системи. Україна і Франція найпершими оформили меморандумом свою співпрацю, і вже найближчим часом ми очікуємо ратифікацію міжурядових угод між двома країнами, які надовго вперед визначать наші шляхи співпраці на найвищому рівні. Висловлюємо велику вдячність французькому народу, Уряду Франції та агенціям за багатосторонню підтримку Україні. Відновлення та будівництво закладів на Чернігівщині це лише один з небагатьох компонентів підтримки, яку надають наші міжнародні партнери. Разом ми зможемо вистояти та консолідувати зусилля попри непростий час", — заявив перший заступник міністра охорони здоровʼя Сергій Дубров.

Відповідно до угоди, за сприяння французьких партнерів, планують відновити три лікарні. Йдеться про Чернігівську обласну дитячу лікарню, Чернігівську обласну психоневрологічну лікарню та Ічнянську міську лікарню. 

Чернігівська обласна дитяча лікарня потребує відновлення та проведення будівельних робіт в підвальному приміщенні головного корпусу лікарні. Запланована реконструкція укриття для проведення невідкладних операцій, інтенсивної терапії для дітей, неонатології та оздоровлення пацієнтів та їхніх родин.

Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня потребує відновлення та проведення будівельних робіт в підвальному приміщенні корпусу та реконструкції свердловини медзакладу. Підвальне приміщення буде переобладнано під укриття з облаштуванням нової свердловини для водопостачання. 

Ічнянська міська лікарня планує проведення будівельних та реноваційних робіт частини приміщень двоповерхової будівлі стаціонару. Запланований капітальний ремонт хірургічного блоку в лівому крилі стаціонару. 

Зазначимо, що від початку повномасштабної війни Чернігівська область була одним із регіонів, який перебував під постійними артобстрілами та авіа бомбардуваннями. Ворог цілеспрямовано нищив об’єкти цивільної інфраструктури, зокрема й лікарні. Крім того, частина території перебувала під тимчасовою окупацією. Внаслідок цього багато об’єктів цивільної інфраструктури були пошкоджені або зруйновані. 

Зокрема, РФ пошкодила 68 медзакладів  та ще 8 зруйнувала вщент. На сьогодні в області повністю відновлено 38 об’єктів медичних закладів, ще 19 — частково. 

Нагадаємо, за час повномасштабної війни в Україні загалом пошкоджено 1642 об’єкти медзакладів та ще 214 — зруйновані повністю.

Читайте також: Уряд передбачив кошти на укриття у 40 медзакладів — перелік областей  

Прямий ефір