Хто може стати "муніципальною нянею" та як отримати компенсацію за користування цією послугою

Няня. Фото: totosha.kiev.ua

У 2019 році в Україні почала діяти програма "Муніципальна няня". Тоді її запроваджували для допомогти батькам — держава відшкодовувала частину їхніх витрат на користування послугами няні. Однак скористатися цією програмою можуть не всі. Що передбачає програма та хто може отримувати компенсацію від держави, пояснює "Дім" з посиланням на пресслужбу Міністерства соціальної політики України.

"Муніципальна няня" — це фізособа-підприємець або юридична особа, які надають послуги няні. У 2023 році з понад 187 000 новонароджених за цією послугою звернулися лише близько 1500 родин. 

Послуга "муніципальна няня" — це не тільки можливість для родини забезпечити дитині няню та отримати необхідний час на власні потреби, на додатковий заробіток, на емоційне чи фізичне відновлення тощо. Це ще й можливість для людини, яка потребує роботи, отримати цю роботу поблизу дому або навіть у своєму під'їзді.

Розмір відшкодування становить 100% мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі, встановленої станом на 1 січня відповідного року,  за одну годину догляду, але не більше ніж 165 годин на місяць. Розмір мінімальної заробітної плати на 2024 рік — 7100 грн. Важливо враховувати, що 7100 грн — це відшкодування на здійснення догляду за однією дитиною. Якщо "муніципальна няня" доглядає за трьома дітьми, сума відшкодування становить 21 300 грн (граничний розмір при повній завантаженості, якщо кількість робочих годин менше, то і сума відшкодування буде менша).

Хто може стати "муніципальною нянею" 

Щоб стати "муніципальною нянею", потрібно бути або зареєструватися як фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00 та/або КВЕД 88.91). Тоді ви зможете доглядати одночасно до трьох дітей, з однієї чи різних сімей. Ви зможете робити це у себе вдома (за своєю адресою) або ж за однією з адрес проживання дітей — це визначається за письмовою згодою батьків всіх дітей. 

Якщо ж ви вважаєте, що зможете якісно доглядати більше ніж троє дітей,  необхідно буде зареєструватися вже як юридична особа (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10). Це дасть можливість організувати догляд  шести дітей. Вони можуть бути як з однієї, так і  різних сімей. Наприклад, діти з вашого будинку, поруч з яким через війну не працюють дитячі садочки. Однак за шістьма дітьми обов'язково мають наглядати двоє працівників. Тобто знадобиться напарник чи напарниця.

Читайте також: "Муніципальна няня" для переселенців — як отримати послугу 

Прямий ефір