Міжнародний день моряка та перша міжнародна телетрансляція — 25 червня в історії 

Зустрічаємо вівторок, 25 червня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії". 

25 червня 1783 року у Франції оголосили, що вода — це поєднання водню і кисню. Це грандіозне відкриття зробив французький вчений Антуан Лоран Лавуазьє, який зміг синтезувати воду з хімічних елементів. Вчені й досі точно не знають, коли і як вода з'явилася на Землі. Існує думка, що ця потужна стихія утворилася близько 4 мільярдів років тому в період активних атак метеоритів та астероїдів. 

Він народився у Каталонії, а всі свої найвідоміші архітектурні проєкти втілив у Барселоні. Зокрема, Будинок кісток, Будинок Вісенса та храм без прямих ліній і кутів Саґрада Фамі́лія. 25 червня 1852 року народився архітектор Антоніо Гауді. 

Цього дня 1886 року у Львові народився історик Іван Крип'якевич. Він був не тільки одним з найкращих учнів Михайла Грушевського, а й біографом Богдана Хмельницького. Наукова спадщина Крип'якевича — це понад 700 історичних монографій та досліджень. Найвидатніша його праця — серія нарисів з історії доби національно-визвольної боротьби українського народу за свою незалежність в середині XVII століття. 

25 червня 1967 року відбулася перша в історії телебачення міжнародна трансляція в прямому ефірі. Супутникове мовлення запустили за підтримки Європейської мовної спілки. Тоді глядачам презентували програму "Наш світ". Першими її гостями стали художник Пабло Пікассо, оперна співачка Марія Каллас та гурт The Beatles. Програму транслювали у 24 країнах у прямому ефірі й дивилися близько 400 мільйонів осіб. 

25 червня — Міжнародний день моряка. Свято виникло після того, як 25 червня 2010 року держави-члени Міжнародної морської організації, які входять до ООН, підписали на конференції в Манілі відповідну резолюцію. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір