Мультипроєкт "Римова війна" — мистецтво війни в Національній філармонії України

Проєкт "Римова війна". Скриншот: kanaldim.tv

Мультипроєкт "Римова війна" об’єднує в собі різні види мистецтва, створені українськими митцями під час війни. Цей проєкт є свідченням незламного духу української культури та її здатності об'єднувати людей у найтяжчі часи. "Римова війна" не тільки представляє твори мистецтва, але й наголошує на важливості збереження та розвитку української культурної спадщини під час війни, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Вірші написані українськими митцями під час війни, українська класична музика та виставки робіт сучасного художника Олександра Заславського.  Усе це вдалося об'єднати та перетворити на великий мульти проєкт командам Маріупольської камерної філармонії та Національної філармонії України. "Римова війна" — це унікальне поєднання кількох напрямів мистецтва, які разом відкривають нові погляди на повномасштабну війну та розповідають про її сприйняття українськими митцями.

"Цей проєкт демонструє різноманітність суспільства — людей, їхні відчуття, переживання. Кожен з нас сьогодні переживає, звісно, страшні часи. У митців є своя зброя — це слово чи музика. Ми рефлексуємо на те, що відбувається сьогодні з нами у нашій країні",— пояснила авторка й режисерка проєкту "Римова війна" Надія Агєєва-Швед.  

Початком проєкту "Римова війна" став вихід однойменної збірки поезії від видавництва "Саміт книга", до якої увійшли вірші понад 80 українських поетів.

"Це надзвичайно важливо, тому що це, по суті, документалістика в поезії. Це та жива емоція, яку накопичував автор. Новини — жахливі, але мистецтво глибше. Іноземці, які спостерігають за цим збоку, завдяки творчій рефлексії можуть відчути, що переживають українці", — розповіла поетеса, учасниця проєкту "Римова війна" Юлія Бережко-Камінська. 

Частина віршів зі збірки "Римова війна" в межах однойменного проєкту пролунала зі сцени Національної філармонії України у виконанні самих поетів, й інших відомих українських митців.

"Це дуже чутливі епізоди нашої боротьби. Це переосмислення того, що, що ми з вами переживаємо в час жертовної боротьби проти російського окупанта. Гадаю, що це свята справа для кожного митця. Зокрема, рефлексувати та поділитися цими відчуттями через слово", — вважає учасник проєкту "Римова війна", народний артист України Євген Нищук.  

Команда авторів проєкту "Римова війна" планує повторити поетичний концерт в інших містах України, а також представити його закордонному глядачеві, який через вірші зможе зрозуміти, що відчувають люди, котрі потерпають від російської агресії.

Читайте також: Підтримка України на сцені фестивалю Kyiv Spring Sounds — благодійність іменитого американського піаніста

Прямий ефір