Коментар щодо публікації ІА "Главком" з неточною і неправдивою інформацією про ДП "МПІУ"

Шановні колеги,

28 травня 2024 року на сайті ІА "Главком" було опубліковано новину "Телеканал "Дом" для російськомовних назвав суму, які за два роки отримав з бюджету" (авторка Катерина Іванова). На жаль, новина містить фактологічні помили та хибні твердження щодо діяльності державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України", які завдають підприємству репутаційних збитків і вводять в оману громадськість, зокрема формують неправдиве розуміння структури, задач і механізмів роботи інституту українського державного іномовлення.

Сподіваємось, хибна інформація щодо ДП "МПІУ" в новині "Главкому" — це прикре непорозуміння, яке є наслідком недостатньої поінформованості її авторки про діяльність українського іномовлення, а не свідома маніпуляція. Звертаємось до редакції ІА "Главком" з проханням уточнити та/або спростувати помилкові факти й твердження, які містяться в новині і не відповідають дійсності:

1. Заголовок новини: "Телеканал "Дом" для російськомовних назвав суму, яку за два роки отримав з бюджету", по-перше, містить неправдиву інформацію про телеканал "Дім", по-друге, може сформувати у читачів викривлене розуміння принципів фінансування державного підприємства.

Щодо каналу "Дім", уточнюємо: від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року телеканал "Дім" не мовить російською мовою. У вересні 2022 року на телеканалі стартувала оновлена сітка мовлення українською мовою, орієнтована на українських біженців за кордоном та внутрішньо переміщених осіб (з березня по 12 вересня 2022 року "Дім" ретранслював марафон "Єдині новини"). Наразі ДП "МПІУ" активно розвиває мережу міжнародної дистрибуції каналу: від початку 2024 року "Дім" розпочав трансляцію на одному з найбільших супутників HotBird13G (також продовжує трансляцію на супутнику Astra), став доступним у мережах національних кабельних операторів, національних та міжнародних OTT та  IPTV провайдерів, завдяки чому доступний в усіх країнах Європи, США, Індонезії, Бангладеш, Ізраїлі, ОАЕ, Єгипті, Саудівські Аравії та ін.

Щодо фінансування ДП "МПІУ" уточнюємо: канал "Дім" входить до складу ДП "МПІУ" і не є безпосереднім отримувачем коштів з бюджету. Більше того, у запиті оглядача ІА "Главком" Віталія Тараненка від 26.04.2024 р. телеканал "Дім" не був згаданий жодного разу, сам запит було адресовано ДП "МПІУ", він стосувався різних питань бюджету Підприємства загалом та фінансування телемарафону "Єдині новини #UAразом", зокрема. Відповідь В.Тараненку також була надана від імені ДП "МПІУ", а не від телеканалу "Дім".

Відповідно, заголовок новини викликає щонайменше подив. На наш погляд, коректним був би, наприклад, такий заголовок: "Мультимедійна платформа іномовлення України назвала суму, яку отримала за два роки з державного бюджету".

2. У врізі до новини сказано: "На діяльність марафону FreeДом (телеканалу "Дом") держава виділила 920,12 млн грн за 2022 і 2023 рік. Про це йдеться у новому дослідженні "Главкома"".

По-перше, ототожнення телеканалів "Дім" та FREEДОМ не відповідає дійсності та подає викривлену інформацію про склад та структуру ДП "МПІУ". Загалом, хочемо поінформувати колег з "Главкому", що до складу ДП "МПІУ" входять 6 медіабрендів: два окремі ефірні телеканали — українськомовний "Дім" і російськомовний FREEДОМ (раніше UATV), який мовить за межами України і орієнтований на російськомовну іноземну аудиторію, YouTube-канали UATV англійською, арабською та іспанською мовами і англомовна діджитал-платформа The Gaze.

По-друге, також не відповідає дійсності твердження про "920 млн грн за 2022 та 2023 роки на діяльність марафону FREEДОМ", навіть якщо скласти разом суми, витрачені на виробництво марафону FREEДОМ ресурсами ДП "МПІУ" та українських медіагруп (1+1 media, Starlight Media, Inter Media Group — від березня 2022 року до сьогодні, "Медіа група Україна" — від березня до серпня 2022 року).

Для розуміння контексту, нагадаємо, що 26.04.2024 р. ДП "МПІУ" отримало запит оглядача ІА "Главком" В.Тараненка, в якому, зокрема, містилося прохання надати інформацію щодо коштів, отриманих ДП "МПІУ" з державного бюджету за 2022, 2023, 2024 роки, в тому числі за роботу в рамках цілодобового телемарафону "Єдині новини#UAразом". У відповіді, наданій "Главкому", було зазначено, що "в частині фінансування цілодобового телемарафону "Єдині новини #UAразом" розпорядником коштів є Міністерство культури та інформаційної політики України, ДП "МПІУ" є отримувачем, який здійснює адміністрування цих коштів та забезпечує зберігання архіву марафону "Єдині новини", безпосередньої участі в роботі (виробництві контенту чи трансляції) марафону "Єдині новини" підрозділи ДП "МПІУ" не беруть і кошти для цього не отримують".

Також, аби уникнути непорозумінь чи маніпуляцій з цифрами фінансування, Підприємство надало у відповіді на запит В.Тараненка деталізовану інформацію щодо структури фактично витрачених коштів у 2022 та 2023 роках, зокрема коштів для медіагруп на виробництво окремо телемарафону "Єдині новини#UAразом" та інформаційного марафону  "FREEДОМ", коштів для українських продакшенів на виробництво україномовних серіалі, фільмів, документальних проєктів сучасної тематики і коштів на забезпечення діяльності власне ДП "МПІУ", включно з виробництвом частини контенту та трансляцією марафону "FREEДОМ".

Оскільки автори ІА "Главком" не до кінця правильно зрозуміли надану їм інформацію, мусимо уточнити, що сума 920 млн грн — це бюджет ДП "МПІУ" за 2022-2023 рр., у який входять витрати на забезпечення діяльності Підприємства, включно з власним виробництвом частини контенту та трансляцією марафону "FREEДОМ", а не вартість цього марафону.

Принагідно зауважимо, що спроби ототожнювати українське іномовлення виключно з марафоном FREEДОМ говорять або про цілковиту необізнаність авторки новини зі структурою та задачами інституту українського державного іномовлення, або про свідому маніпуляцію.

3. У бекграунді новини наведено інформацію з посиланням на народного депутата Ярослава Железняка про те, що "телеканал FreeДом закупив серіалів майже на 250 млн грн, виділених з бюджету". ДП "МПІУ" вже неодноразово уточнювало, що російськомовний телеканал "FREEДОМ" не має жодного стосунку до замовлення чи виробництва україномовних фільмів та серіалів, проєкти яких стали переможцями мистецького конкурсу в 2023 році, Тож, просимо колег, по можливості, уникати практики цитування інформації, яка не відповідає дійсності. 

Також звертаємо увагу редакції ІА "Главком" на те, що вся наведена вище інформація щодо діяльності ДП "МПІУ", телеканалів "Дім", FREEДОМ, інших медіабрендів Підприємства є відкритою, була неодноразово опублікована як на офіційних сайтах мовників, так і в численних публікаціях у ЗМІ і, за бажання журналістів з нею ознайомитись, не потребує жодних спеціальних "розслідувань" чи  "запитів". Так само інформація про фактичні та заплановані витрати Підприємства відображається у фінансовій звітності ДП "МПІУ", паспорті бюджетної програми за КПКВК 3801020, системі електронних закупівель Prozorro, оприлюднюється відповідно до вимог чинного законодавства і є у відкритому доступі.

З повагою,

Пресслужба ДП "МПІУ"

Прямий ефір