В окупації перебувають або перебували 1,03 млн музейних експонатів — Мінкульт

Виставка "Воскресіння" у Національному музеї літератури України. Фото: mcip.gov.ua

У тимчасовій окупації перебувають або перебували 1,03 млн експонатів, що становить 9,1% від Музейного фонду України. Внаслідок бойових дій постраждали 1,43 млн одиниць зберігання — це 12,6% фонду, повідомив виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, передає "Дім".

За його словами, частина колекцій з музеїв, які були окуповані, втрачена. Наприклад, з Мелітопольського міського краєзнавчого музею вивезено 1745 предметів з дорогоцінних металів, серед них 277 предметів із золота. З Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка окупанти вивезли близько 80% фондової колекції. Вивезені з цього музею культурні цінності були переміщені до Центрального музею Тавриди у Сімферополі.

Поки частина музеїв залишається в окупації, неможливо оцінити збитки. Наразі міністерство створює списки втрачених предметів державної частини Музейного фонду України з музеїв, що розташовані на деокупованих територіях.

За словами в.о. міністра, внаслідок бойових дій постражали 1,43 млн одиниць зберігання — це 12,6 % Музейного фонду України.

Читайте також: Скіфське золото: історія врятованої колекції — у програмі "Код ідентичності"

Прямий ефір