"Мистецька фортеця" проводить виступи на деокупованих територіях — почали з Харківщини

Виступ в межах проєкту "Мистецька фортеця". Фото: mcip.gov.ua

В Харкові стартував новий проєкт "Український арт-хаб "Мистецька фортеця", створений на базі Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка. Проєкт має на меті проведення мистецьких виступів на деокупованих територіях, з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики повідомляє "Дім".

"Наш проєкт "Український арт-хаб "Мистецька фортеця" створений, аби за допомогою мистецтва психологічно підтримувати наших захисників та мешканців деокупованих територій. Це і військовослужбовці ЗСУ, і представники правоохоронних органів та пошуково-рятувальних служб деокупованих територій і зон, наближених до бойових дій", – сказав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Першими в Харкові в межах проєкту виступили артисти Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка. Актори представили виставу-концерт "Музи не мовчать". В її основі — вірші та авторські пісні акторів-франківців, що об’єднують в єдине ціле наше минуле, сьогодення і майбутнє.

"Мистецькі поїздки дають енергію надії і віри у нашу перемогу, вони надихають тих людей, яким боляче і страшно. На Харківщині ми відчули, наскільки зараз це потрібно людям. І ми будемо їздити на запити громад і військових частин, які хочуть живого спілкування з митцями. Адже ця мистецька фортеця — важлива для віри у нашу спільну перемогу", – зазначив директор Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка Євген Нищук.

Фото: mcip.gov.ua

Також актори виступили перед мешканцями та захисниками у Балаклійській громаді Ізюмського району. Вона знаходилась під російською окупацією та була звільнена у вересні 2022 року українськими військовими.

Фото: mcip.gov.ua
Фото: mcip.gov.ua

У межах роботи українського арт-хабу "Мистецька фортеця" планується ряд культурно-мистецьких заходів для мешканців та захисників на території 30 громад Харківської, Донецької, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської та Сумської областей.

Фото: mcip.gov.ua
Прямий ефір