В Одесі розпочалися зйомки фільму про Олександра Довженка

Олександр Довженко. Фото: vufku.org

2024-го виповнюється 130 років від дня народження Олександра Довженка. Символічно саме цього року в Одесі розпочалося виробництво фільму "Режисер" про видатного українського режисера, з посиланням на Одеську кіностудію передає "Дім".

"В Одесі стартують зйомки одного з наймасштабніших в Україні кінопроєктів. Кінострічка присвячена Олександрові Довженку та розповідатиме про Одесу 1926 року", — йдеться у повідомленні пресслужби кіностудії.

Фільм розповість, як карикатурист і літератор-початківець Сашко Довженко робить перші кроки у кіно та стає професійним режисером. Лише за три роки роботи на Одеській кінофабриці (1926-1929) Довженко здобув всесвітню славу та став кінокласиком, його роботи включені у список 12 найкращих фільмів усіх часів і народів.

У фільмі "Режисер" з'являться й інші історичні постаті: письменник Юрій Яновський, актор Амбросій Бучма, діячі кіно Іда Пензо, Петро Чардинін, турецький кінорежисер Мухсін Ертугрул Бей, фотограф Микола Козловський, український військовий та політичний діяч Юрій Тютюнник, бізнесмен Яків Лівшиць та багато інших.

"Автори фільму втілюють суто одеську історію. Ми створюємо абсолютно український фільм, що занурює глядача в атмосферу сторічної давнини, яка має паралелі із сьогоденням", — кажуть на кіностудії.

Режисер-постановник фільму — Костянтин Коновалов, він же разом із Сергієм Тримбачем написав сценарій. Стрічка створюється за підтримки Державного агентства з питань кіно.

Читайте також: Ексміністр культури та голова Шевченківського комітету Євген Нищук очолив театр Франка у Києві

Прямий ефір