День народження Квітки Цісик та заснування Microsoft — 4 квітня в історії

Зустрічаємо четвер, 4 квітня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

4 квітня 1932 року було відкрито вітамін С. Його виділив американський біохімік Чарлз Кінг. Він прагнув подолати цингу, хворобу людей, в раціоні яких бракувало свіжої їжі. Хімічну сполуку, відому як аскорбінова кислота, отримали з листя капусти. Невдовзі Кінг з'ясував структуру органічної речовини й вітамін С це став першим вітаміном, який вдалося штучно синтезувати.

75 років тому у Вашингтоні було створено НАТО. Представники 12 країн підписали Північноатлантичний договір, на підставі якого і створили оборонний союз. До його складу входять 32 країни Північної Америки та Європи. Задачі НАТО у новій геополітичній ситуації — колективна оборона, врегулювання криз та безпека на основі співпраці. 1994 року Україна першою серед країн СНД приєдналась до програми Альянсу "Партнерство заради миру" та активно брала участь у миротворчих навчаннях та місіях, а два роки тому подала заявку на вступ до організації у пришвидшення порядку.

4 квітня 1953 року народилася відома американська співачка українського походження Квітка Цісик. Її батьки емігрували зі Львова наприкінці Другої світової війни. Цісик володіла рідкісним тембром голосу колоратурне сопрано, і з однаковим успіхом виконувала як блюз, так і оперні партії та коротенькі джиги до рекламних роликів. Один з них для Ford Motor Company прослухали понад 22 мільярди разів. За свою кар'єру Цісик співпрацювала з Вітні Х'юстон та Майклом Джексоном. У 44 роки співачка пішла з життя через онкологічну хворобу.

Цього дня 1973 року в Нью-Йорку відкрили Всесвітній торговий центр. Комплекс складався з семи споруд, серед яких були дві 110-поверхові вежі близнюки, свого часу найвищі у світі. Автором проєкту став архітектор японського походження Мінору Ямасакі. 2001 року терористи смертники з угруповання "Аль-Каїда" направили  у вежі близнюки два захоплені пасажирські літаки. Менш ніж за дві години обидві споруди обвалилися. Жертвами терористичного акту стали понад 2 500 людей. Згодом рештки Всесвітнього торгового центру повністю знесли.

49 років тому було засновано технічного гіганта сучасності — компанію Microsoft. Це зробили два шкільних друга Білл Гейтс й Полл Аллен поїхали в американському місті Альбукерке. Аби створити корпорацію комп'ютерних технологій Гейтс навіть покинув навчання у Гарварді. Наразі Microsoft — це одна з найдорожчих компаній у світі. Її штаб-квартира розташована в американському місті Редмонд. Найвідоміші продукти корпорації операційні системи Wíndows Microsoft та офісний пакет Microsoft Office.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір